Rusia va efectuat, în perioada 14-20 septembrie, exerciții militare de mare amploare în Belarus și în enclava Kaliningrad. Publicația americană "Washington Examine" avertizează că "Rusia ar putea fi pe cale să invadeze Europa" și prezintă într-un material modul în care Statele Unite ar putea să răspundă.
Jurnalistul american Tom Rogan, specializat în politică externă, susține că exercițiile intitulate Zapad-2017 vor testa capacitatea armatei ruse de a conduce o ofensivă militară și că acestea reprezintă exact pretextul pe care Rusia l-ar putea folosi să invadeze Europa.
Aceste avertizări au circulat de mai multe săptămâni în spațiul public, dar oficialii ruși au ținut să calmeze spiritele susținând de fiecare dată că scopul exercițiilor este de a testa capacitatea defensivă și nicidecum cea ofensivă a armatei.
Noutatea din cadrul acestei serii de exerciții vine însă din locația aleasă de ruși pentru a le efectua și de numărul forțelor implicate. Numărul total al militarilor implicați ar ajunge la 100.000 susțin surse din domeniul militar.
Asta în ciuda faptului că rușii pun numărul oficial undeva între 10.000 și 13.000. Iar alegerea locației drept Belarus se dorește a fi un avertisement pentru țările membre NATO. În plus, rezerviști vor fi chemați și în enclava Kaliningrad, ceea ce provoacă emoții Poloniei. Pe lângă Polonia, și cele trei state baltice, Letonia, Litunia și Estonia, se simt amenințate de o invazie în cadrul Zapad-2017.
Publicația Washington Examiner susține că intenția lui Vladimir Putin este, în caz de invazie, de a obține o victorie rapidă care să împartă țările membre NATO în dezbaterea privind un răspuns militar. Germania, de exemplu, susțin jurnaliștii americani, ar putea să se opună considerând o contraofensivă drept prea riscantă. În plus forțele de reacție rapidă a țărilor europene membre NATO ar fi incapabile să învingă o invazie rusească din cauza investițiilor slabe din domeniul apărării.
În material, jurnalistul susține că la astfel de provocări din partea Rusiei, Statele Unite ar trebui să reacționeze prin coordonarea de acțiuni defensive în cadrul NATO în timp ce Marea Britanie și Franța ar trebui să detațeze forțe de răspuns rapid în Polonia în timp ce Germania și Olanda să pună în așteptare forțele armate.
În plus, publicația americană susține că SUA ar trebui să facă mai multă mutări militare strategice în Marea Mediterană și în Italia în timp ce fiecare stat membru NATO să contribuie cu avioane militare în statele baltice și în Polonia.
Washington Examiner încheie prin a preciza că deși invazia este puțin probabilă, acest risc nu trebuie ignorat deoarece Vladimir Putin este capabil să își asume riscuri mari în dorința de a spori puterea și prestigiul Rusiei.