Premiul Nobel pentru Medicină, din acest an, s-a dus la Tu Youyou (84 de ani), o femeie de origine chineză care nu deține licență în această meserie. Aceasta este prima persoană de sex feminin din China care a câștigat vreodată premiul Nobel.
Lupta lui Tu Youyou împotriva malariei a început în momentul în care a fost recrutată într-o misiune guvernamentală secretă, pentru descoperirea unui leac pentru temuta boală, potrivit Click.
Misiunea guvernamentală secretă a primit numele de Misiunea 523, liderul comunist Lao Zedong punându-i pe aceștia să examineze texte antice chineze pentru descoperirea unui leac împotriva malariei.
Când Tu Youyou s-a hotărât să creeze medicamentul anti-malarie, în lume se testaseră deja 240.000 de tratamente, dar fără succes.
După ce au citit textele cărților antice, cercetătorii Misiunii 523 ai descoperit o plantă care părea să lupte împotriva virusului: Pelinița. Din această plantă, cercetătorii au izolat o substanți denumită artemsinină.
După mai multe teste eșuate, Tu Youyou s-a întors la textul antic și a încercat o altă preparare a leacului. A testat medicamentul pe șoareci și maimuțe, iar, după mai multe rezultate promițătoare, a încercat medicamentul pe propria piele. Imediat după ce leacul s-a dovedit a fi bun, acesta a fost folosit pe pacienșii bolnavi de malarie și a dat roade, salvând milioane de vieți umane.
În China, Tu Youyou este cunoscută ca femeia „celor trei nu”- nu ar elicență în Medicină, nu are doctorat și nu a lucrat înafara țării sale natale.
Presa chineză o descrie pe Tu Youyou drept o femeie modestă. Ea a publicat descoperirile sale sub protecția anonimatului timp de mai multe decenii și nu a primit nicio recompensă pentru munca depusă în cadrul Misiunii 523.
Totuși, Tu Youyou a făcut istorie cu descoperirile ei și a revoluționat medicina, deși nu are licență sau doctorat în acest domeniu. Timp de zeci de ani ea a citit texte antice și a îmbinat medicina tradițională cu practicile moderne. Astfel, ea a salvat milioane de vieți și a schimbat industria medecinală.
Până în anul 2011, nimeni nu a știut că ea a fost cea care a descoperit medicamentul care trata malaria. Atunci, a primit premiul Laskar, iar în acest an a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Medicină.
În cadrul premiilor Nobel din acest an, alături de Youyou, au mai fost premiați încă doi cercetători: irlandezul Willian C. Campbell și japonezul Satoshi Omura au au fost și eu recompensați pentru descoperirea unei noi terapii împotriva infecțiilor cauzate de viemii cilindrici.