Premiul Nobel pentru Economie 2023 a fost acordat Claudiei Goldin. Este a treia femeie care câștigă prestigioasa distincție

Premiul Nobel pentru Economie 2023 a fost acordat Claudiei Goldin. Este a treia femeie care câștigă prestigioasa distincție
Sursa Foto: Facebook/ CNBC-TV18

Premiul Nobel în Științe Economice 2023 a fost acordat luni, 9 octombrie, Claudiei Goldin, profesor la Harvard, deoarece, prin cercetările sale, a făcut ca lumea să înțeleagă mai bine evoluția femeilor pe piața muncii, potrivit The New York Times.

Odată cu acest trofeu, aceasta a primit și 11 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 950.000 de euro.

Premiul Nobel pentru Economie 2023 a fost câștigat de Claudia Goldin

Se pare că americanca este a treia femeie care primește Nobelul pentru economie și prima care nu îl împarte cu altcineva. Premiul i-a fost acordat „pentru că a avansat înțelegerea noastră în ceea ce privește rezultatele femeilor pe piața muncii”,  arată comunicatul postat pe nobelprize.org.

Mai mult decât atât, Claudia Goldin a fost lăudată pentru cercetările sale privind ocuparea forței de muncă feminine, care a arătat că nivelul de ocupare a forței de muncă a femeilor a scăzut în anii 1800, înainte de a crește în anii 1900.

În plus, ea a arătat că procesul de reducere a diferențelor salariale între femei și bărbați a fost inegal, chiar dacă s-au înregistrat progrese de-a lungul timpului.

„Înţelegerea rolului femeilor pe piaţa muncii este importantă pentru societate. Datorită cercetărilor revoluţionare ale Claudiei Goldin, acum ştim mult mai multe despre factorii care stau la baza acestei situaţii şi despre barierele care ar putea fi depăşite în viitor”, a declarat Jakob Svensson, preşedintele Comitetului pentru Premiul Nobel în ştiinţe economice.

În vârstă de 77 de ani,  aceasta este profesor de economie la Universitatea Harvard. Ea a scris și a editat mai multe cărți, iar cea mai recentă este „Career and Family: Women’s Century-Long Journey towards Equity”, publicată în 2021. De asemenea, Claudia Goldin a fost prima femeie căreia i s-a oferit titularizarea în departamentul de economie de la Harvard, în 1989.

Celelalte două femei care au câștigat premiul Nobel în Economie au fost Elinor Ostrom (2009), urmată de Esther Duflo (2019).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:39 - Nobel 2024: Cercetarea cancerului, medicamentele cardiovasculare, microscopul la scară atomică, scriitoarea chineză Can Xue și agenția UNRWA pentru palestiniei printre candidații preferați pentru premii
11:36 - Gabriel Zetea: PSD n-are absolut nicio implicare în deciziile CCR. Judecătorii au fost votați și de PSD, dar și de PNL / PNL și USR s-au transformat în cei mai mari susținători ai Dianei Șoșoacă. O lipsă de maturitate (VIDEO)
11:13 - Cum s-a ales un tânăr de 22 de ani cu dosar penal? Acesta a comis o ilegalitate la pescuit
11:09 - Gimnasta româncă, multiplă campioană la gimnastică artistică, Simona Amânar, împlinește 45 de ani. Numele ei e purtat de una din cele mai dificile sărituri din lume
11:08 - Primarul Cristian Matei din Turda, acuzat de ANI de conflict de interese. Edilul ar fi angajat pentru primărie o societate de avocatură cu care avusese și el contract
10:57 - Cum a reușit un taximetrist să împiedice o escrocherie a unui român de 62 de ani în Elveția? Ce voia să facă bărbatul
10:48 - Românii primesc mai mulți bani pentru pensie. Impact direct pentru 8,2 milioane de români
10:46 - Al Pacino spune că era să moară din cauza Covidului – și vorbește despre viața de apoi: „Nu există nimic dincolo”
10:41 - Răzvan Lucescu s-a arătat gata să demisioneze după meciul lui PAOK: „Nu am nicio problemă să-mi fac bagajele pentru București”
10:34 - Va ninge două săptămâni în România. Meteorologii anunță când vor începe ninsorile și care vor fi zonele vizate