Premierul Viktor Orban face țăndări solidaritatea internațională pro-Kiev și anunță că Ungaria nu va permite tranzitul de arme letale pe teritoriul său spre Ucraina
Viktor Orban, premierul Ungariei, a anunțat, luni seară, că instituția supremă de securitate din țara sa, structură pe care o controlează, a decis că Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale. Asta înseamnă că statele occidentale trebuie să găsească alte rute prin care să ajute armat Ucraina.
Ungaria nu va ajuta Ucraina. Cum explică premierul Viktor Orban
Potrivit presei locale, Orban a invocat protecția etnicilor maghiari din Ucraina, dar nu a explicat concret cum puteau fi afectați aceștia de o decizie contrară a Budapestei.
Astfel, Ungaria a rupt solidaritatea internațională pro-Ucraina, după ce această țară pașnică a fost atacată de regimul rus condus de Vladimir Putin.
De altfel, Ungaria cu greu a acceptat ca UE să impună sancțiuni istorice împotriva Rusiei după actul său de agresiune, premierul Viktor Orban fiind considerat un apropiat al lui Vladimir Putin. Cei doi au și avut întâlniri destul de dese în ultima vreme.
„Motivul e acela că astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei. Nu vom fi atraşi în acest război”, a argumentat, în schimb, Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.
În trecut, Orban a și amenințat că Ungaria ar putea ieși din UE
Aflat în campanie electorală pentru alegerile legislative de la începutul lunii aprilie, Orban a și amenințat recent, pentru prima dată, cu ieșirea țării sale din Uniunea Europeană.
Orban a sugerat că Ungaria ar putea părăsi Uniunea Europeană dacă Bruxellesul nu manifestă „toleranță” față de Budapesta. UE este mânată de „un război sfânt, un jihad” sub sloganul statului de drept, a mai spus liderul ungar.
Ungaria, a mai precizat el, dorește să țină UE unită „în ciuda alienării culturale tot mai mari”. Tocmai din acest motiv, a continuat oficialul ungar, Budapesta a făcut în mod repetat „oferte de toleranță” către Bruxelles și Berlin.