Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria va sprijini excluderea Rusiei din sistemul internațional bancar SWIFT
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria va sprijini excluderea Rusiei din sistemul internațional bancar SWIFT. Anunțul vine după ce și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut scoaterea Rusiei din SWIFT.
Victor Orban cere excluderea Rusiei din SWIFT
„Ungaria a arătat clar că vom sprijini toate sancțiunile, deci nu vom bloca niciuna, așa că noi vom accepta și sprijini ceea ce vor conveni prim-miniștrii Uniunii Europene”, a declarat sâmbătă Viktor Orban, potrivit Reuters.
Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, Orban a spus că este de acord ca Rusia să fie blocată în sistemul bancar internațional SWIFT.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat înaintea unei întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz că ar trebui luate în considerare toate sancțiunile.
„Am venit la Berlin să trezesc conștiința Germaniei, astfel încât să decidă sancțiuni cu adevărat dure, care să influențeze deciziile Kremlinuliui. Trebui să închidem Nord Stream 1 și 2, să nu ne mai bazăm pe materiile prime, să excludem instituțiile financiare rusești de pe piețele de capital, să confiscăm bunurile oligarhilor, să scoatem Rusia din sistemul SWIFT… toate opțiunile trebuie să fie pe masă”, a declarat Mateusz Morawiecki.
Germania, de acord cu excluderea Rusiei din SWIFT
Germania va sprijini restricţionarea Rusiei de la SWIFT după zile de dezbatere între membrii Uniunii Europene cu privire la includerea sistemului global de plăţi interbancare în următoarea rundă de sancţiuni.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock și ministrul german al economiei, Robert Habeck, într-un tweet comun de sâmbătă, au declarat că sunt „sub presiune mare pentru a evita daune colaterale atunci când se decuplează (Rusia) de SWIFT, astfel încât să îi lovească pe oamenii potriviți. Ceea ce avem nevoie este o constrângere țintită și funcțională a SWIFT.”
Decizia de declanșare a acțiunii a fost întotdeauna condiționată de aprobarea de către Uniunea Europeană, care a fost împărțită de câteva săptămâni într-o dezbatere controversată asupra acțiunii, alegând în cele din urmă să nu continue săptămâna aceasta.