Premierul Republicii Moldova susține că UE și SUA au salutat abordarea Chișinăului în reformarea justiției. Chicu: „O să-l întreb și pe ambasadorul României ce părere are”

Publicat: 26 01. 2020, 20:59

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, susține că abodarea propusă de el pentru reformareaa justiției moldovene afost salutatăde mai mulți oficiali de rang înalt din UE și SUA, ținând să precizeze că o să-l întrebe și pe ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, dacă este de acord cu poziția partenerilor euroatlantici.

Afirmația premierului moldovean vine în contextul în care diplomatul român a afirmat că, deși România continuă să facă investiții în Republica Moldova, cetățenii de peste Prut preferă să aleagă politicieni apropiați de Rusia.

Mai mult decât atât, poziția ambasadorului Daniel Ioniță a fost dublată de mesajul președintelui Klaus Iohannis, care le-a transmis partenerilor moldoveni că România nu va mai oferi cecuri în alb și va continua să finanțeze proiecte în Republica Moldova abia atunci când va fi convinsă de angajamentul guvernării Ion Chicu față de reformarea justiției și parcursul european.

Replicile nu s-au lăsat așteptate. Dacă președintele Igor Dodon a ținut să precizeze că România rămâne un „partener strategic” pentru Republica Moldova, insistând pentru păstrarea relațiilor de până acum, Ion Chicu a avut o poziție ceva mai fermă și chiar a intrat într-un schimb de replici, pe Facebook, cu Daniel Ioniță. În plus, președintele pro-rus de peste Prut chiar i-ar fi propus omologului din România, în cadrul unei întâlniri informale din Israel, organizarea unor evenimente la nivel de administrații prezidențiale.

„Importantă săptămână pentru procesul de reformare a justiției. Experții Consiliului Europei, veniți la Chișinău pentru a ne asista în acest proces, au apreciat abordarea guvernului și au recomandat să asigurăm un proces amplu de consultări a Strategiei de reformă a justiției cu societatea civilă și forțele politice din țară. Această poziție este reflectată și în declarația Secretarului General al Consiliului Europei, Dna Marija Pejcinovic Buric. Am făcut un apel către toți acei care doresc cu adevărat, ca Republica Moldova să progreseze în această reformă, inclusiv forțele politice de opoziție. Am discutat la acest capitol și cu domnii Ambasadori Peter Michalko și Derek Hogan, care de asemenea susțin eforturile guvernului de a avea un proces cât mai amplu de consultări. O să-l întreb și pe Ambasadorul României, dacă susține opinia Ambasadorului Uniunii Europene și Ambasadorului SUA”, a scris Ion Chicu, pe pagina sa de Facebook.

Ion Chicu a mers mai departe.

„Un pas enorm în diminuarea influienței politicului asupra justiției este și aprobarea în ședință de guvern a proiectului modificării Constituției. Inter alia, se propune excluderea ministrului justiției din componența CSM, sporirea rolului CSM în numirea judecătorilor (se diminuează rolul Președintelui țării și Parlamentului), alte modificări importante. Și aceste modificări sunt salutate de Ambasadorii UE, SUA. O să-l întreb și pe Ambasadorul României ce părere are”, a mai adăugat Ion Chicu.