Premierul Republicii Moldova spune că România „geme de cea mai mare corupție din Europa” / Donația trimisă cetățenilor din stânga Prutului fusese întâmpinată și ea cu reacții controversate de oficialii de la Chișinău

Publicat: 22 05. 2020, 16:56
sursa foto: gov.md

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a continuat șirul declarațiilor provocatoare la adresa Bucureștiului, vineri, când a afirmat că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”. Mai mult decât atât, el a criticat maniera în care a fost gestionată criza COVID-19 în dreapta Prutului și a oferit drept exemplu negativ situația din Suceava.

Premierul Republicii Moldova spune că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul»peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de «adus mingi»buni…Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal.Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a scris Ion Chicu, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Postarea lui ar fi fost un răspuns la declarația eurodeputatului PNL Siegfried Mureșan, care a explicat că Guvernul Chicu a eșuat în gestionarea crizei COVID-19, pentru că a eșuat și în implementarea reformelor pe care Chișinăul și le-a asumatîn schimbul asistenței financiare din UE și România. De altfel, mesajul demnitarului european nu este primul de acest gen, pentru că partea română, prin vocea președintelui Iohannis și a ambasadorului Daniel Ioniță, anunța încă dela începutul anului că, în relația cu oficialii din Republica Moldova, cutuma cecurilor în albtrebuie să înceteze, iar sprijinuloferit trebuie să fie însoțit de condiții stricte pentru revenirea micuței țări din stânga Prutului pe drumul pro-european.

„După atacurile de astăzi ale premierului moldovean Chicu la adresa României și a Uniunii Europene, cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetățeniei române.Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic la Chișinău.Limbajul folosit la adresa unui lider PPE arată cât de mult le place unor politicieni din R. Moldova statutul de slugă.Aici nu este vorba doar de un atac la adresa lui Siegfried Mureșan, ci despre modul absolut abject în care un exponent al Federației Ruse atacă România și Uniunea Europeană”, a reacționat eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, la postarea controversată făcută de premierul Ion Chicu.

Donația trimisă de România cetățenilor din stânga Prutului, întâmpinată cu reacții controversate de oficialii de la Chișinău

Nu este primul gest sfidător pe care Ion Chicu și oficialii de la Chișinău îl facla adresa Bucureștiului. În plină pandemie de COVID-19, România a oferit o donație de 16,5 milioane de lei cetățenilor din Republica Moldova – pe care a promis să îi sprijine în continuare – dar chiar și acest ajutor a fost întâmpinat într-o manieră nepotrivită de autoritățile moldovene. Reamintim că donația, trimisă în stânga Prutului la 30 de ani de la Podul de Flori, consta în500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar.Ei, bine, chiar și așa, Republica Moldova a anunțat că nu va folosi izoletele trimise de România pentru cazurile de COVID-19, invocând așa-zise păreri autorizate.

Mai mult decât atât, arătându-și sprijinul necondiționat față de cetățenii Republicii Moldova, România a trimis și echipe de medici – iar o parte dintre ei chiar aveau să se infecteze cu coronavirus – pentru a mai elibera de presiune spitalele moldovene și cadrele medicale de acolo. Cu toate acestea, același premier Ion Chicu afirma că medicii români pot vedea deplasarea ca pe un „schimb de experiență”, susținând că ei „au și oportunitatea să învețe”.

„Vreau să remarc ajutorul pe careRepublica Moldoval-a primit din partea mai multor țări, aici menționez de vizita ministrului de Externe al Ungariei și, bineînțeles, vizita ministrului de Externe al României – care a venit, în primul rând, să însoțească o echipă de medici, care activează și fac schimb de experiență cu medicii noștri. De ce eu tot spun despre schimb de experiență… Da, în primul rând, medicii români ajută medicilor noștri, dar – pe de altă parte – eu vreau încă o dată să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri, care au ajutat și ajută la tratarea persoanelor infectate. Eu am remarcat și săptămâna trecută și fiecare poate verifica: rata deceselor în RM din cauza coronavirusului este de 3%, rata globală – 7%, în România este 5,7%. De aceea, trebuie să ne mândrim cu profesionalismul medicilor moldoveni și să nu ne rușinăm să-l spunem. Toți care vin la noi să ne ajute au și oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, declara Ion Chicu, după o întrevedere cu președintele pro-rus Igor Dodon, potrivitRadio Europa Liberă.

Șirul de reacții controversate nu începuse aici. Renato Usatîi, primarul din Bălți ce este văzut de mulți drept un fost pion al Rusiei, se lăudase în presa locală că a oferit medicilor români câte 1.000 de dolari drept „premiu”. La plecare, promitea el, le va da și curcani de rasă. Cu toate acestea, Ambasada României în Republica Moldova a reacționat ferm și a anunțat că toți banii primiți au fost returnați, reiterând că Bucureștiul dorește să sprijine necondiționat cetățenii din stânga Prutului, suportând toate cheltuielile, în ciuda reacțiilor venite dinspre oficialii de la Chișinău.

Chiar și locul în care a fost primit convoiul cu donația României a fost văzut de mulți drept un nou gest sfidător. Republica Moldova marchează, tradițional, toate momentele importante în Piața Marii Adunări Naționale, dar de această dată, mijloacele și echipele trimise de București au fost primite la marginea Chișinăului.