Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat Belarusul de „terorism de stat” pentru rolul jucat în criza migranților de la granița comună a celor două țări, care este totodată și frontiera estică a Uniunii Europene. De altfel, anterior, șeful guvernului de la Varșovia spunea că regimul Lukașenko comite un atac hibrid brutal care amenință stabilitatea întregului bloc comunitar.
„Este clar cu ce ne confruntăm aici, este o demonstrație de terorism de stat”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, transmite Euronews.
El spune despre Aleksandr Lukașenko că vrea „să se răzbune discret” pentru sprijinul pe care l-a primit opoziția belarusă din partea Varșoviei. În ziua precedentă, premierul Poloniei îl acuza pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, de orchestrarea fluxului de migranți.
Pe măsură ce criza de la frontiera belaruso-polonă capătă tot mai multă rezonanță internațională, cancelarul german Angela Merkel l-a îndemnat pe Vladimir Putin să intervină. În convorbirea dintre cei doi, liderul de la Berlin a reclamat „instrumentalizarea migranților împotriva Uniunii Europene”.
Discuția a venit în contextul în care Federația Rusă a trimis bombardiere de sprijin în Belarus.
Belarus și Rusia au respins acuzațiile cu care se confruntă, iar Minskul a acuzat la rândul său UE și Occidentul că „au provocat” criza de la frontieră.
Tot miercuri, autoritățile poloneze au precizat că în 24 de ore au reținut peste 50 de persoane în apropiere de Bialowieza, persoane care intraseră ilegal în țară. Câteva dintre ele au reușit cumva să scape după ce au fost arestate.
Ministrul polonez al apărării a precizat că încă există grupuri de mici dimensiuni care forțează trecerea frontierei. „Situația nu este una calmă”, a spus Mariusz Blaszczak pentru radioul polonez.
Mai mult decât atât, Ministerul polonez al apărării a acuzat forțele belaruse că au tras focuri de armă în aer într-o zonă în care se află o tabără de migranți. Instituția a postat pe Twitter și un clip în care se aud sunete de acest gen.
Polonia a instituit o stare de urgență la frontieră, astfel că jurnaliștilor, activiștilor și altor non-rezidenți li s-a interzis să mai intre în zonă.
Chiar și Lituania a decretat o stare de urgență la frontiera cu Belarus, stare care a intrat în vigoare la miezul nopții și care va dura cel puțin o lună de zile. Autoritățile lituaniene au împiedicat trecerea ilegală a 170 de migranți doar marți.
Printre altele, măsura restricționează circulația mașinilor și interzice accesul pe o rază de cinci kilometri.