Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat marţi un raport privind activitatea guvernului de la Chișinău în primele 100 de zile. Printre realizările menționate se numără primii paşi în reforma justiţiei, destructurarea unor scheme de corupţie, stoparea unor privatizări frauduloase şi a unor procese de achiziţii publice dubioase.
Ea a comparat situaţia Republicii Moldova în momentul preluării guvernării de către noua coaliţie compusă din socialiştii (proruşi) şi Blocul ACUM (declarat proeuropean) cu o corabie în derivă şi a menţionat că situaţia era mult mai gravă decât presupunea fosta opoziţie. Potrivit acesteia, fosta guvernare ar fi lăsat o gaură de aproximativ 4,5 miliarde de lei la buget.
‘Oamenii sunt mai liberi şi au încetat să se mai teamă. (…) Acest guvern este cel mai onest pe care l-a avut vreodată Republica Moldova’, consideră Maia Sandu, referindu-se la înlăturarea de la putere a controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, despre care s-a spus că şi-a subordonat multe instituţii-cheie din Republica Moldova.
În ceea ce privește combaterea corupției, raportul publicat pe site-ul Guvernului, prezintă cazul Aeroportului Internațional Chișinău, pentru care Guvernul de la Chișinău a pregătit dosarul și a depus cererea de chemare în judecată privind d1eclararea nulității contractului de concesionare. Totodată, a fost schimbată componența comisiei de evaluare a îndeplinirii angajamentelor investiționale conform contractului de concesiune.
În privința Air Moldova, Guvernul a schimbat componența Comisiei de monitorizare a realizării contractului de privatizare prin concurs. A documentat cazul și a expediat dosarul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019).
Referitor la Arena Chișinău, se precizează că Executivul de la Chișinău a investigat dosarul de concesionare a terenurilor aferente proiectului și construcției Arenei Chișinău. După ce au fost identificate multiple nereguli, care aduc prejudicii bugetului de stat, a fost depusă o sesizare de investigație la Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală.
Un alt scandal de corupție din Republica Moldova avut în vedere de Guvernul condus de Maia Sandu esre situația Moldtelecom: “Am identificat mai multe scheme de devalizare a Moldtelecom despre care am comunicat în detalii publicului. Am demarat procesul de audit, prin care am identificat mai multe nereguli: monopolul instaurat de către mai multe companii afiliate politic PD: SRL ”Bass Systems”, Angel-S SRL, Argus-S SRL, Proterra Grup SRL; utilizarea fondurilor companiei pentru sponsorizarea activităților politice ale PD-ului (turneul K1); contractul cu Switchover pentru servicii de externalizare a serviciilor de voce internaționale prin care s-au scurs sute de milioane de lei pe an în conturi offshore; utilizarea resurselor Moldtelecom pentru deplasări în scopuri personale; angajarea fictivă a persoanelor. Am anulat mai multe contracte vicioase, semnate în detrimentul Moldtelecom. Au fost revizuite principiile de lucru ale companiei pentru a stopa procesul de devalizare a acesteia. În baza acestui dosar a fost făcută o sesizare la Procuratură”, se precizează în Raport.