Premierul Japoniei A PROMIS că țara sa NU VA MAI PURTA NICIODATĂ UN RĂZBOI

Publicat: 28 12. 2016, 22:12

Shinzo Abe, premierul Japoniei, a efectuat, marți, o vizită istorică la Pearl Harbor, locul bombardamentului efectuat de japonezi în 1941 care a dus la intrarea Statelor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Această vizită a avut rolul unei simbolice de comemorare a victimelor făcute de atacul Japoniei.

În discursul rostit la monumentul ridicat în memoria celor care au fost uciși, premierul japonez a promis că țara pe care o conduce nu va mai fi implicată niciodată într-un război.

"Transmit condoleanțele mele sincere și veșnice pentru sufletele celor care și-au pierdut viețile aici, precum și pentru sufletele tuturor femeilor și bărbaților curajoși ale căror vieți au fost răpite de un război care a început chiar aici", a început Shinzo Abe, potrivit Reuters.

"Nu trebuie să repetăm ororile războiului. Acesta este un jurământ solemn pe care noi, poporul Japoniei, l-am făcut”, a promis premierul nipon.

Peste 2.400 de oameni au fost uciși și aproape 1.300 au fost răniți în dimineața zilei de 7 decembrie 1941 când forțele japoneze au atacat cu avioane cu torpile, bombardiere și avione de luptă flota americană ce staționa în Pearl Harbor. Statele Unite a luat decizia de a intra în război în urma atacului suferit.

Shinzo Abe nu și-a cerut scuze în discursul făcut pentru acțiunile făcute, lucru ce ar fi provocat nemulțumire în rândul conservatorilor din Japonia, mai ales că nici Barack Obama în timpul vizitei istorice de la Hiroshima nu a făcut acest gest.

"Vizita la Pearl Harbour a fost menită să consoleze sufletele celor morți în război, nu pentru scuze”, a explicat șeful de cabinet al lui Abe, Yoshihide Suga, într-o conferință de presă organizată la Tokyo.

Abe a devenit primul premier japonez care a vizitat monumentul construit peste epava vasului scufundat USS Arizona.

Vizita, care a avut loc cu numai câteva săptămâni înainte de învestirea în funcție a președintelui-ales Donal Trump, a avut ca scop să demonstreze forța alianței americano-japoneze, pe fondul temerilor că Trump ar putea crea o relație mai complicată cu Tokyo.