Premierul Israelului, vaccinat anti-COVID cu a doua doză: „Am intrat împreună în pandemie și vom fi primii din lume care vor ieși din ea”
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a primit a doua doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer, alături de ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, fiind primii doi israelieni care primesc cea de-a doua doză de ser, anunță The Jerusalem Post.
Benjamin Netanyahu, vaccinat cu a doua doză anti-COVID
În primele trei săptămâni ale campaniei de vaccinare în Israel, 1,8 milioane de persoane au primit prima doză, 20% din populaţie şi 70% dintre persoanele cu cel mai mare risc. De asemenea, majoritatea personalului medical şi multe dintre forţele de securitate sunt vaccinate.
„Deși am experiență, sunt încântat”, a spus primul ministru israelian, menționând că Israelul este prima în lume în ceea ce privește rata vaccinărilor.
„Sunt sigur că toți cetățenii Israelului care sunt pe cale să primească a doua doză de vaccin sunt entuziasmați ca mine… Primul transport uriaș urmează să sosească mâine și prin Operațiunea „Revenirea la viață”, vom putea să deschidem rapid economia, pub-urile, restaurantele, sălile de sport, școlile, sinagogile și teatrele. Vom face acest lucru prin intermediul pașaportului verde; vom intra în detalii despre acest lucru mai târziu”, a declarat Netanyahu.
„Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de două lucruri de la voi, cetățeni ai Israelului: să „Dați un umăr” (numele campaniei de vaccinare – n.r.) la vaccin și celălalt să blocăm răspândirea mutațiilor. O vom face împreună. Am intrat împreună în corona și vom fi primii din lume care vor ieși din ea, mai puternici ca niciodată”, a concluzionat premierul.
Acum, Ministerul Sănătății trebuie să publice noua listă de vaccinări prioritare. Se pare că profesorii vor fi următorii care vor primi primele doze de vaccin, urmați de persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.
La sfârşitul lui noiembrie, Israelul a achiziţionat opt milioane de doze de vaccin de la Pfizer, cu o livrare prevăzută începând cu ianuarie 2021, însă primele vaccinuri au sosit chiar înainte de Hanuka, Sărbătoarea evreiască a Luminilor, celebrată începând de joi.
Israelul, care intenționează să producă propriul vaccin anti-coronavirus, a comandat de asemenea şase milioane de doze de la compania Moderna, pentru un total de 14 milioane de doze ce ar putea imuniza în final circa şapte dintre cele nouă milioane de israelieni, vaccinarea implicând două doze.
Israelul producepropriul vaccin anti-coronavirus
Încă de la debutul pandemiei, premierul Benjamin Netanyahu a mandatat Institutul Israelian de Cercetări Biologice (IIBR) să dezvolte un vaccin împotriva virusului SARS-COV-2.
Primele teste clinice (efectuate pe oameni) ale acestui potenţial vaccin,denumit „BriLife”, au debutat pe data de 1 noiembrie.
În cazul studiului israelian, laboratoarele IIBR au produs un vaccin de tip VRV care a indus un „răspuns imun eficient”la animale mici, precum şoareci, hamsteri şi iepuri, dar şi la vieţuitoare mai mari, cum ar fi porcii, a declarat doctorul Shmuel Shapira, directorul institutului.
La testul experimental din Israel vor lua parte, în primă fază, optzeci de voluntari, număr care va fi extins până la 960 de persoane în decembrie. Dacă testele se vor desfăşura cu succes, o a treia etapă, la care vor participa 30.000 de voluntari, este programată pentru aprilie-mai.
Dacă va obține toate certificările, vaccinul anti-Covid ar putea fi gata pentru utilizarea de către publicul larg până la finalul verii viitoare, a anunțat agenția de presă Reuters.