Comunitatea internațională ar trebui să folosească „forța militară” dacă Iranul va dezvolta arme nucleare, a declarat joi premierul israelian Yair Lapid în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, în timp ce și-a reiterat sprijinul pentru crearea unui stat palestinian „pașnic”, informează Reuters.
„Singura modalitate de a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară, este să punem pe masă o amenințare militară credibilă”, a declarat premierul israelian Yair Lapid într-un discurs la Adunarea Generală a ONU.
Comunitatea internațională ar trebui să folosească „forța militară” dacă Iranul va dezvolta arme nucleare, a declarat joi premierul israelian Yair Lapid în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, în timp ce și-a reiterat sprijinul pentru crearea unui stat palestinian „pașnic”.
Israelul a desfășurat în ultimele luni o intensă ofensivă diplomatică pentru a încerca să convingă Statele Unite și principalele puteri europene, precum Marea Britanie, Franța și Germania, să nu reînnoiască acordul nuclear iranian din 2015.
În ultimele 10 zile, diverși oficiali au sugerat că acordul ar putea să nu fie reînnoit cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie, un termen limită pe care Lapid a încercat să îl folosească pentru a împinge Occidentul să impună o abordare mai dură în negocierile lor.
„Singura modalitate de a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară este să punem pe masă o amenințare militară credibilă”, a declarat Lapid. Doar atunci se poate negocia un „acord mai lung și mai puternic cu ei”.
„Trebuie să i se spună clar Iranului că, dacă avansează în programul său nuclear, lumea nu va răspunde cu vorbe, ci cu forță militară”, a adăugat el.
Și nu a ascuns faptul că Israelul însuși ar fi dispus să se implice dacă se simte amenințat. „Vom face tot ceea ce este necesar”, a spus el. „Iranul nu va obține o armă nucleară”.
Lapid a acuzat conducerea Teheranului că a condus o „orchestră a urii” împotriva evreilor și a spus că ideologii iranieni „urăsc și ucid musulmanii care gândesc diferit, precum Salman Rushdie și Mahsa Amini”, tânăra a cărei moarte în custodia politicii de moralitate a Iranului a declanșat proteste în întreaga republică islamică.
Israelul, care consideră Iranul dușmanul său de moarte, acuză de asemenea Teheranul că finanțează mișcări armate, printre care Hezbollahul libanez și Hamasul palestinian.
În pofida „obstacolelor” existente, a declarat el, „un acord cu palestinienii, bazat pe două state pentru două popoare, este ceea ce este corect pentru securitatea Israelului, pentru economia Israelului și pentru viitorul copiilor noștri”.
Lapid, aflat în plină campanie pentru alegerile legislative din 1 noiembrie, a declarat că o „mare majoritate” a israelienilor sprijină soluția celor două state, „iar eu sunt unul dintre ei”.
„Avem o singură condiție: ca un viitor stat palestinian să fie pașnic”, a adăugat Lapid, al cărui discurs de la ONU a avut scurgeri de informații în Israel și era deja criticat de rivalii săi politici.
Negocierile de pace israeliano-palestiniene sunt în impas din 2014.