Premierul Ion Chicu susține că, în timp ce „lozinca UE era peste tot”, „s-a furat miliardul și s-au pus bazele demolării” Republicii Moldova

Publicat: 26 02. 2020, 18:05
foto: Facebook

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, i-a acuzat pe politicienii din stânga Prutului că profită de ideea de integrare europeană pentru a-și face imagine pe scena publică.

Ion Chicu susține că pe când „lozinca UE era peste tot”, „s-a furat miliardul și s-au pus bazele demolării” Republicii Moldova

„Să vedem ce s-a întâmplat în acești 10 ani, mai ales în 2010-2011, când integrarea europeană era totul. Atunci s-a pus baza jafului, iar lozinca UE era peste tot. Mai bine mai puțin PR, mai puține întrevederi frățești, hai să lucrăm și o să vedeți că vom ajunge în UE mai repede”, a afirmat Chicu.

Cu toate acestea, în ciuda acestei afirmații, Ion Chicu a explicat că Republica Moldova „nu va renunța la interesele economice pe piețele răsăritene”.

„Dar dacă este vorba despre integrare europeană, e firesc că noi acolo tindem. Altceva este că dacă noi umblăm cu lozinci mari despre integrare europeană și nu avem grijă să ne măturăm la poartă, noi nu doar în UE n-o să ajungem, noi degrabă o să ne împotmolim în gunoi”, a mai spus Chicu.

Amintim că, în noiembrie 2019 Chicu spunea că vrea să „intensifice” apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană, dar și să îmbunătățirea și relația cu Rusia. Mai mult de jumătate dintre membrii noului guvern sunt foști consilieri ai președintelui Igor Dodon, iar unii, inclusiv premierul Chicu, au făcut parte din vechea guvernare condusă de PD, amintește Deschide.md.

Bucureștiul reproșa Chișinăului că se îndepărtează de traiectoria europeană și anunța că practica cecurilor în alb s-a încheiat

Anul 2020 a debutat cu o aparentă răcire a relațiilor executive dintre România și Republica Moldova. Președintele Klaus Iohannis le reproșa autorităților moldovene că nu implementează reformele necesare pentru întărirea parcursului european și anunța că investițiile românești vor fi condiționate de politicile guvernării Chicu.

Mesajul lui Klaus Iohannis a fost dublat de Daniel Ioniță, ambasadorul român de la Chișinău, care a subliniat că, în ciuda investițiilor românești de peste Prut, Republica Moldova își îndreaptă privirile către Est.

Totuși, partea română și-a nuanțat poziția, afirmând că proiectele României din Republica Moldova se vor derula în continuare, dar că acestea vor fi îndreptate preponderent în sprijinul cetățenilor, și nu al administrațiilor de la Chișinău.