Premierul Ion Chicu susține că, în timp ce „lozinca UE era peste tot”, „s-a furat miliardul și s-au pus bazele demolării” Republicii Moldova

Premierul Ion Chicu susține că, în timp ce „lozinca UE era peste tot”,  „s-a furat miliardul și s-au pus bazele demolării” Republicii Moldova
foto: Facebook

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, i-a acuzat pe politicienii din stânga Prutului că profită de ideea de integrare europeană pentru a-și face imagine pe scena publică.

Ion Chicu susține că pe când „lozinca UE era peste tot”, „s-a furat miliardul și s-au pus bazele demolării” Republicii Moldova

„Să vedem ce s-a întâmplat în acești 10 ani, mai ales în 2010-2011, când integrarea europeană era totul. Atunci s-a pus baza jafului, iar lozinca UE era peste tot. Mai bine mai puțin PR, mai puține întrevederi frățești, hai să lucrăm și o să vedeți că vom ajunge în UE mai repede”, a afirmat Chicu.

Cu toate acestea, în ciuda acestei afirmații, Ion Chicu a explicat că Republica Moldova „nu va renunța la interesele economice pe piețele răsăritene”.

„Dar dacă este vorba despre integrare europeană, e firesc că noi acolo tindem. Altceva este că dacă noi umblăm cu lozinci mari despre integrare europeană și nu avem grijă să ne măturăm la poartă, noi nu doar în UE n-o să ajungem, noi degrabă o să ne împotmolim în gunoi”, a mai spus Chicu.

Amintim că, în noiembrie 2019 Chicu spunea că vrea să „intensifice” apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană, dar și să îmbunătățirea și relația cu Rusia. Mai mult de jumătate dintre membrii noului guvern sunt foști consilieri ai președintelui Igor Dodon, iar unii, inclusiv premierul Chicu, au făcut parte din vechea guvernare condusă de PD, amintește Deschide.md.

Bucureștiul reproșa Chișinăului că se îndepărtează de traiectoria europeană și anunța că practica cecurilor în alb s-a încheiat

Anul 2020 a debutat cu o aparentă răcire a relațiilor executive dintre România și Republica Moldova. Președintele Klaus Iohannis le reproșa autorităților moldovene că nu implementează reformele necesare pentru întărirea parcursului european și anunța că investițiile românești vor fi condiționate de politicile guvernării Chicu.

Mesajul lui Klaus Iohannis a fost dublat de Daniel Ioniță, ambasadorul român de la Chișinău, care a subliniat că, în ciuda investițiilor românești de peste Prut, Republica Moldova își îndreaptă privirile către Est.

Totuși, partea română și-a nuanțat poziția, afirmând că proiectele României din Republica Moldova se vor derula în continuare, dar că acestea vor fi îndreptate preponderent în sprijinul cetățenilor, și nu al administrațiilor de la Chișinău.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie