Premierul Greciei, vaccinat anti-COVID-19 cu a doua doză. Kyriakos Mitsotakis a stat dezbrăcat pe jumătate pentru administrarea serului (VIDEO)

Premierul Greciei, vaccinat anti-COVID-19 cu a doua doză. Kyriakos Mitsotakis a stat dezbrăcat pe jumătate pentru administrarea serului (VIDEO)
foto: captură Facebook

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei, a primit luni doza de rapel din vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech, la Spitalul Attiko din Atena. Premierului elen îi fusese administrată o primă doză în 27 decembrie 2020, când sosea în țară prima tranșă de ser, potrivit Ekathimerini.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, a fost vaccinat anti-COVID-19 cu a doua doză

„Astăzi am primit a două doză de vaccin împotriva COVID-19. Transmitem cu toții societății mesajul că vaccinul este sigur și eficient”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.

În Grecia, autoritățile sanitare au început vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani în 16 ianuarie, iar imunizarea personalului medical din spitalele elene este și ea în desfășurare.

La administrarea celei de-a doua doze, prim-ministrul Greciei a fost însoțit de epidemiologul Sotiris Tsiodras, care face parte din comitetul național de experți ce consiliază guvernul elen în elaborarea răspunsului la pandemia de COVID-19.

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech a fostprimul ser de acest gen aprobat pentru utilizare la nivelul UE, astfel că a fost totodată primul administrat și pe teritoriul României. Între timp, organismele europene au dat undă verde și vaccinului de la Moderna.

„Un vaccin sigur și eficace este cea mai trainică soluție de ieșire din pandemie. Comisia Europeană a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri și a aprobat două vaccinuri anti-COVID-19 evaluate ca fiind sigure și eficace. Dozele sunt trimise în același timp în toate țările din UE, în aceleași condiții”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Atât vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech, cât și cel de la Moderna folosesc tehnologia de tip ARN mesager.

„Cercetătorii nu s-au apucat de la zero. Erau conștienți de pericolul unui nou val epidemic al bolii, de exemplu cei de la Oxford. Știau că o nouă epidemie poate apărea. Toate teoriile arătau asta. Și atunci, s-au pregătit. Asta casă nu mai fie luată prin surprindere comunitatea științifică și incapabilă să sintetizeze un vaccin în timp util.ARN mesager era cunoscut, se lucra la el de cel puțin 20 de ani și se căuta o formă ca el să reziste. Pericolul acestui vaccin bazat pe ARN mesager e mic, pentru că el rezistă foarte puțin în organism.Sunt niștevaccinurifoarte evoluate. Noi, toată viața am luatvaccinuricare au fostincomparabile din punct de vedere alniveluluitehnologic și al purității. De aceea, cred că toate aceste lucruri (n.r. –eventualele efecte adverse pe termen lung) nu trebuie privite exclusiv ca un aspect negativ, pentru că numărul de pacienți incluși în aceste studii este comparabil cu cel al studiilorcare au stat la baza altorvaccinuri. S-a grăbit și procesul de aprobare, în sensul că s-au analizat în paralel toate datele care au venit și nu liniar, așa cum se făcea de obicei”, a declarat dr. Dorel Săndesc, medic al Spitalului Județean din Timișoara,pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`