Premierul Greciei, Mitsotakis, își cere iertare de la familiile îndoliate în urma accidentului de tren soldat cu 57 de morți. Mii de greci au ieșit la protest

Premierul Greciei, Mitsotakis, își cere iertare de la familiile îndoliate în urma accidentului de tren soldat cu 57 de morți. Mii de greci au ieșit la protest
Premierul Greciei, Mitsotakis, își cere iertare de la familiile îndoliate în urma accidentului de tren soldat cu 57 de morți. Mii de greci au ieșit la protest, sursă foto: captură YT

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a cerut iertare familiilor celor 57 de victime ale accidentului de tren din Grecia.

Poliția a estimat că 12.000 de persoane au participat la protestul de duminică

Protestele continuă de câteva zile. Duminică au fost raportate ciocniri cu poliția, în timp ce mii de persoane s-au alăturat unei demonstrații în capitala Atena.

Șapte polițiști au fost răniți și au fost efectuate cinci arestări, relatează agenția de presă AFP.
Unii demonstranți au dat foc la coșuri de gunoi și au aruncat sticle incendiare.

Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și grenade paralizante, eliberând în câteva minute piața centrală Syntagma de protestatari, arată BBC.

Protestatarii au lansat sute de baloane negre în memoria celor morți, iar unii dintre ei purtau pancarte pe care scria „Jos guvernele ucigașe”.

În noaptea de 28 februarie, un tren de pasageri și un tren de marfă care se deplasau în direcții opuse au ajuns pe aceeași cale ferată.

Primele patru vagoane ale trenului de pasageri au deraiat, iar primele două au luat foc și au fost distruse aproape în totalitate. Accidentul de tren a fost atribuit în mare măsură unei erori umane.

Șeful de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, care a fost acuzat de omor prin neglijență, a apărut duminică în instanță și a fost arestat preventiv.

Avocatul său, Stefanos Pantzartzidis, a declarat că șeful de gară a recunoscut că are o parte de responsabilitate în accident. El riscă între 10 ani și închisoare pe viață dacă va fi condamnat.

Sindicatul lucrătorilor feroviari a acuzat „lipsa de respect” a guvernelor succesive față de căile ferate grecești pentru că a dus la acest „rezultat tragic”.

Membrilor sindicatului li s-au alăturat locuitorii din Atena și Salonic care au ieșit în stradă pe parcursul săptămânii trecute, șocați de amploarea dezastrului.

La proteste au participat, de asemenea, mulți studenți – mai mulți dintre pasagerii aflați la bordul unuia dintre trenuri erau studenți de 20 de ani care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit în care au sărbătorit Postul Mare ortodox grec.

Ministrul transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat în „semn de respect” pentru persoanele care au murit. Karamanlis și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul guvernului de a moderniza căile ferate ale țării în cei trei ani și jumătate cât a fost la putere.

Imediat după accident, guvernul grec a declarat trei zile de doliu național și a declarat că costul funeraliilor victimelor va fi plătit din bani publici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare