Premierul Greciei îi avertizează pe turiști că vin pe riscul lor. Mircea Duțu: Este una dintre țările cele mai afectate de efectele schimbărilor climatice / Declanșarea incendiilor, în 99% din cazuri, e de origine umană (VIDEO)

Premierul Greciei îi avertizează pe turiști că vin pe riscul lor. Mircea Duțu: Este una dintre țările cele mai afectate de efectele schimbărilor climatice / Declanșarea incendiilor, în 99% din cazuri, e de origine umană (VIDEO)
Keratea, Grecia, 30 iunie 2024. Sursa foto: Hepta.ro / Abaca Press / Xinhua/ABACA

Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice, a comentat situația din Grecia, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, în contextul semnalului de alarmă pe care l-a tras premierul Kyriakos Mitsotakis cu privire la riscul ridicat de incendii.

Mircea Duțu, pe B1 TV, despre situația din Grecia

Întrebat despre avertismentul lansat de premierul elen, Mircea Duțu a spus: „Într-adevăr, este un mesaj care trebuie să ne dea de gândit, dar cu titlu preliminar să spunem că începând de astăzi și până vineri și în vechea Eladă vom asista la o scădere a temperaturilor, ploi și furtuni, toate aferente zilelor și perioadei îndelungate de caniculă care i se pune capăt. Într-adevăr, Grecia s-a confruntat în luna iunie 2024 cu unul dintre valurile de caniculă cel mai precoce din istoria înregistrărilor meteo, cu temperaturi deosebit de ridicate, ce au depășit cu mult 40 de grade Celsius, și o persistență deosebită”, a adăugat Mircea Duțu.

„În același timp, ea este una dintre țările cele mai afectate, aflate în prima linie, de manifestarea efectelor schimbărilor climatice, alături de Cipru, sudul Italiei și regiunea Mediteranei de Est, exprimată în principal prin valuri de căldură repetate, însoțite de mega-incendii de pădure. Predispune la o atare expunere, pe lângă impactul încălzirii globale, și situarea sa geografică, cu cel mai larg litoral mediteranean, ariditatea peisajului și multitudinea de insule care favorizează o diversitate de direcții și o intensitate deosebită a vânturilor”, a continuat expertul.

Mircea Duțu: Declanșarea incendiilor, în 99% din cazuri, e de origine umană

„Declanșarea incendiilor, în proporție de 99% din cazuri, e de origine umană și, având în vedere înmulțirea piromanilor, autoritățile au decis sporirea cuantumului pedepselor aplicabile distrugerilor prin incendiere, de până la 20 de ani închisoare și cu amenzi ce pot atinge 200.000 de euro”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”