Premierul Georgiei spune că guvernul său va continua eforturile de aderare la UE, după protestele masive, dar fără „o revoluție finanțată din străinătate”
Premierul georgian Irakli Kobadidze a asigurat luni că guvernul său va depune „eforturi maxime” pentru a integra țara în Uniunea Europeană, chiar dacă săptămâna trecută a anunțat că îngheață negocierile de aderare, ceea ce a provocat demonstrații masive, relatează AFP.
Aderarea la UE este extrem de populară în Georgia
Premierul georgian a declarat luni că demonstrațiile pro-europene care au zguduit această țară caucaziană de zile întregi au fost finanțate „din străinătate”, afirmând că nu va exista „nicio revoluție” în Georgia.
„Aceste eforturi sunt finanțate din străinătate, iar finanțarea nu este transparentă”, a acuzat acest oficial din partidul Visul Georgian, acuzat de detractorii săi de derapaj autoritar și pro-rus, la o conferință de presă. „Reamintesc tuturor că nu va exista nicio revoluție în Georgia, indiferent dacă este transparentă sau nu”, a adăugat Irakli Kobadidze.
Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut apel luni la țările europene pentru sprijin în ceea ce ea a descris drept o încercare rusă de a impune controlul asupra națiunii sale.
Președinta vorbea după a patra noapte de ciocniri violente între protestatari și poliție, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a anunțat săptămâna trecută că suspendă discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană.
Criticii au văzut asta ca o confirmare a unei îndepărtări a țării influențate de Rusia de la politicile pro-occidentale înapoi către orbita Moscovei, ceva ce partidul de guvernământ neagă.
„Vrem să ni se întoarcă destinul european”, a declarat Zurabișvili, care a mustrat personal poliția, a declarat la radio France Inter. „Aceasta este revolta unei țări întregi”.
Salome Zurabișvili, ale cărui puteri sunt în principal ceremoniale, a spus că Rusia, aflată deja în război în Ucraina, conduce o „strategie hibridă” împotriva Georgiei și a altor țări precum Moldova și NATO și România, membră a UE.
Statele Unite și UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră că este un pas înapoi de la democrație al Georgiei, o țară din Caucazul de Sud, cu 3,7 milioane de locuitori, care se află la intersecția Europei și Asiei și a făcut odată parte a Uniunii Sovietice.
Guvernul, care la începutul acestui an a promulgat o lege împotriva „agenților străini” și a introdus restricții asupra drepturilor LGBT, spune că acționează pentru a proteja Georgia împotriva interferențelor din exterior și pentru a preveni tragerea ei, ca și Ucraina, într-un război cu Rusia.
Aderarea la UE este extrem de populară în Georgia, sondajele de opinie indicând în mod constant un sprijin public puternic, notează Reuters.
Mii de protestatari au ieșit în stradă timp de mai multe nopți consecutive, intrând în ciocniri cu scutierii poliției, care au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea și au intervenit în forță.