Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat pentru Radio RMC că, deși nu dorește să comenteze alegerile democratice ale italienilor, a dorit totuși să sublinieze că Uniunea Europeană are anumite valori de susținut, cum ar fi cele privind avortul și drepturile omului, informează Reuters.
Borne a comentat în urma alegerilor din Italia, în care Giorgia Meloni va deveni prima femeie prim-ministru al Italiei, în fruntea celui mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a condus o alianță conservatoare spre victoria la scrutinul de duminică.
„Trebuie să ne amintim că nu ne aflăm în punctul final, ci abia la început. De mâine trebuie să ne dovedim valoarea”, a declarat Meloni, în vârstă de 45 de ani, în fața susținătorilor entuziasmați ai partidului său naționalist Frații Italiei, luni dimineață.
Meloni și aliații săi se confruntă cu o listă impresionantă de provocări, inclusiv creșterea prețurilor la energie, războiul din Ucraina și o nouă încetinire a celei de-a treia economii din zona euro.
Este puțin probabil ca guvernul ei de coaliție, al 68-lea din Italia din 1946 încoace, să fie instalat înainte de sfârșitul lunii octombrie, iar premierul Mario Draghi rămâne deocamdată în fruntea unei administrații interimare.
Capitalele europene și piețele financiare vor examina cu atenție primele sale mișcări – începând cu alegerea miniștrilor – având în vedere trecutul său eurosceptic și poziția ambivalentă a aliaților săi față de Rusia.
Meloni minimalizează rădăcinile post-fasciste ale partidului său și îl prezintă ca pe un grup mainstream, precum conservatorii din Marea Britanie.
Ea s-a angajat să susțină politica occidentală privind Ucraina și să nu își asume riscuri cu finanțele fragile ale Italiei.
Cu rezultatele numărate în peste 97% din secțiile de votare, Frații Italiei conduceau cu peste 26%, față de doar 4% la ultimele alegeri naționale din 2018, suplinind partidul Liga lui Matteo Salvini ca forță motrice pe dreapta.
Liga a obținut doar aproximativ 9% din voturi, în scădere de la peste 17% în urmă cu patru ani. Celălalt mare partid conservator, Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, a obținut aproximativ 8%.
Alianța lui Meloni este divizată în privința unor chestiuni extrem de sensibile, care ar putea fi dificil de reconciliat odată ajunsă la guvernare.
Salvini, de exemplu, pune sub semnul întrebării sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei și atât el, cât și Berlusconi și-au exprimat adesea admirația față de liderul acesteia, Vladimir Putin.
De asemenea, ei au opinii diferite cu privire la modul în care trebuie abordată problema facturilor la energie în creștere și au prezentat o serie de promisiuni, inclusiv reduceri de taxe și reforma pensiilor, pe care Italia va avea dificultăți în a și le permite.
Dreapta a profitat din plin de legea electorală din Italia, care avantajează partidele care încheie alianțe înainte de scrutin.