Premierul din Marea Britanie le recomandă oamenilor să nu participe la protestele din weekend. Boris Johnson: Oricine atacă proprietatea publică se va confrunta cu forța deplină a legii

Publicat: 12 06. 2020, 23:47

Boris Johnson, premierul din Marea Britanie, a avertizat populația că nu este indicat să participe la proteste în acest weekend, și a subliniat că oricine va atac proprietatea publică sau poliția se va confrunta „cu deplina forță a legii”, potrivit Reuters.

Premierul din Marea Britanie le recomandă oamenilor să nu participe la protestele din weekend

„Mesajul meu pentru toată lumea este că dintr-o grămadă de motive nu ar trebui să participe”, a afirmat Boris Johnson pentru Sky News.

El a subliniat, vineri, că poliția va face mai multe arestări în legătură cu manifestațiile anterioare, care au degenerat în vandalizare de patrimoniu cultural și alte infracțiuni.

„Îi vom aduce în fața justiției și se vor confrunta cu forța deplină a legii. În această țară nu este acceptabil să ataci un ofițer de poliție și nu este acceptabil să stabilești într-un mod calculat prejudicierea proprietății publice”, a mai adăugat Boris Johnson, premierul Regatului Unit.

Marea Britanie se pregătește de un weekend de proteste. Manifestațiile, auto-revendicate drept anti-rasiste, au izbucnit odată cu cele din SUA, care la rândul lor au început după moartea lui George Floyd, bărbatul afro-american în vârstă de 46 de ani care a decedat după ce Derek Chauvin, un ofițer de poliție, a stat așezat cu genunchiul pe gâtul său timp de 8 minute și 46 de secunde, până când cetățeanul de culoare a încetat să mai respire – el fusese reținut pentru că ar fi folosit bani falși la un magazin din Minneapolis, Minnesota.

Derek Chauvin a fost arestat și acuzat de crimă de gradul al treilea, fărădelege pentru care ar putea petrece zeci de ani în spatele gratiilor, dar chiar și așa SUA au fost marcate – și încă sunt – de zile în șir de proteste, cu demonstranți reclamând un presupus rasism sistemic pe tărâm american. Totuși, președintele Donald Trump – unul dintre oamenii contestați de mulțimile furioase, deși el este republican, iar atât primarul din Minneapolis, cât și guvernatorul din Minnesota sunt democrați – susține că mișcarea socială a fost deturnată de curentul de extremă stânga Antifa, cu care a intrat în mai multe conflicte de-a lungul mandatului său la Casa Albă. La rândul lor, mai mulți conservatori și susținători ai liderului american susțin că demonstrațiile au scopuri ideologice și electorale – cetățenii SUA își vor alege președintele pentru următorii patru ani, în 3 noiembrie.

Monumente ridicate în cinstea lui Cristofor Columb și Winston Churchill, vandalizate de protestatarii BLM

În SUA, dar și în Europa, manifestațiile Black Lives Matter (BLM)au condus la vandalizarea unor monumente închinate mai multor personalități istorice, pe care oamenii ieșiți în stradă le-au acuzat de viziuni rasiste, iar printre acestea se numără navigatorul Cristofor Columb, cel căruia îi este atribuită descoperirea Americii, și fostul premier britanic Winston Churchill, unul dintre principalii actori din victoria Aliaților împotriva Germaniei naziste, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Totuși, pentru protestele din acest weekend au fost luate măsuri speciale, astfel că statuia lui Winston Churchill din Piața Parlamentului a fost flancată cu materiale de protecție. Mai mult decât atât, huliganii echipelor de fotbal au anunțat că vor fi și ei prezenți pe străzile Londrei, gata să apere patrimoniul cultural al națiunii britanice.