Mia Mottley avertizează că va exista un miliard de refugiați până la mijlocul secolului dacă guvernele nu acționează acum pentru a aborda criza, anunță The Guardian.
Mia Mottley, prim-ministrul Barbados, a criticat națiunile industrializate pentru că au dezamăgit lumea în curs de dezvoltare în ceea ce privește criza climatică, într-un atac dur la discuțiile privind clima din cadrul Cop27 al ONU.
Ea a declarat că prosperitatea – și emisiile ridicate de carbon – lumii bogate au fost obținute în trecut pe seama săracilor, iar acum săracii sunt forțați să plătească din nou, ca victime ale unei catastrofe climatice pe care nu au provocat-o ei.
„Noi am fost cei al căror sânge, sudoare și lacrimi au finanțat revoluția industrială”, a spus ea. „Ne confruntăm acum cu un dublu pericol, fiind nevoiți să plătim costurile ca urmare a acestor gaze cu efect de seră provenite din revoluția industrială? Acest lucru este fundamental nedrept”.
Ea a avertizat că, dacă guvernele nu reușesc să abordeze criza climatică, până la jumătatea secolului vor exista un miliard de refugiați climatici în întreaga lume.
Una dintre cele mai importante probleme din cadrul discuțiilor este justiția climatică – faptul că oamenii săraci suportă cea mai mare parte a daunelor climatice, sub forma unor fenomene meteorologice extreme, în timp ce țările bogate nu și-au respectat promisiunile de a reduce emisiile și de a oferi finanțare pentru a-i ajuta pe cei săraci să facă față dezastrului climatic.
Mottley, care a luat cuvântul la un eveniment organizat de primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a fost dură la adresa Băncii Mondiale, despre care multe țări consideră că nu a făcut suficient de multe eforturi pentru a se concentra asupra climei, și a țărilor care oferă împrumuturi în loc de subvenții.
„Trebuie să avem o abordare diferită, să permitem acordarea de granturi pentru reconstrucție finanțate din granturi în viitor, în acele țări care suferă de dezastre.
Dacă nu se întâmplă acest lucru, vom asista la o creștere a numărului de refugiați climatici. Știm că, până în 2050, cele 21 de milioane de refugiați climatici din lume de astăzi vor deveni 1 miliard.”
Mottley colaborează cu președintele francez, Emmanuel Macron, la o inițiativă menită să ofere noi mijloace de finanțare pentru țările în curs de dezvoltare.
Macron s-a folosit de discursul său la conferința Cop27 pentru a insista asupra faptului că războiul din Ucraina nu va determina Franța să dea înapoi în ceea ce privește angajamentele de a aborda criza climatică.
Peste 100 de lideri mondiali au participat luni la conferință, salutată de António Guterres, secretarul general al ONU, care a avertizat că lumea se află pe o „autostradă spre iad”.
El a făcut apel la guvernele bogate și sărace să încheie un „pact istoric” pentru a se ajuta reciproc să depășească criza climatică, în loc să se confrunte.