Premierul desemnat din Israel s-a întâlnit cu arabii din Knesset: Este primul eveniment de acest gen din ultimul sfert de secol

Premierul desemnat din Israel s-a întâlnit cu arabii din Knesset: Este primul eveniment de acest gen din ultimul sfert de secol
Foto: Hepta

Benny Gantz, premierul desemnat al Israelului, s-a întâlnit, joi, cu formațiunea care reprezintă populația arabă, Lista Unită, în ceea ce a reprezentat prima reuniune formală pe care un prim-ministru israelian desemnat o are cu liderii comunității musulmane, potrivit EFE preluată de Agerpres.

Arabii reprezintă 20% din populația Israelului, astfel că doi din cei 13 deputați ai Listei Unite, a treia forță politică a Knessetului, Ayman Odeh și Ahmad Tibi, i-au transmis lui Gantz la această întâlnire preocupările manifestate de sectorul arab.

Mai mult decât atât, premierul desemnat, lider al partidului de centru Albastru și Alb, Benny Gantz. Au mai fost abordate şi chestiuni precum criminalitatea şi violenţa, care afectează în special localităţile israeliene majoritar arabe, precum şi construcţiile şi planificarea urbanistică în aceste zone.

Până la acest moment, cea mai recentă întâlnire de acest gen avea loc în anul 1992, pe vremea când Ițhak Rabin era desemnat premier. La acea vreme, partidele arabe l-au sprijinit pe Rabin pentru formarea majorității din Knesset. Însă, dacă atunci Rabin a promis începerea procesului de pace cu palestinienii şi a abordat problema teritoriilor ocupate, acum Gantz nu are vreo astfel de intenţie, explică Touba-Sliman, deputată a Listei Unite. Totuşi, adaugă ea, 10 din cei 13 deputaţi ai Listei Unite l-au recomandat pe Gantz pentru postul de premier.

„Acum noutatea este că Gantz se apropie de noi. Este parţial reuşita noastră să demonstrăm că nu putem fi ignoraţi. Suntem un actor important pe harta politică”, mai spune deputata citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`