Liderii ucraineni și-au promovat destul de intens dorinţa de a se întâlni cu oficialii chinezi în Elveţia în această săptămână, fie la Davos, fie la Berna, dar preşedintele Volodimir Zelenski a plecat acasă fără ca această întâlnire să fi avut loc. Beijingul a ignorat cererea Ucrainei şi continuă să se poziționeze de partea lui Vladimir Putin, scrie Politico.
Au existat numeroase ocazii în care membrii celor două delegații ar fi putut avea discuții comune și oricare ar fi satisfăcut speranța de lungă durată a Kievului de a purta discuții, în persoană, cu înalți oficiali de la Berlin.
Chiar înainte de summitul din Alpii elveţieni, Andrii Iermak, şeful cabinetului prezidenţial al Ucrainei, a declarat că este imperativ ca Beijingul să se alăture discuţiilor de pace şi a lăsat să se înţeleagă că Zelenski va avea ocazia să discute cu premierul chinez Li Qiang.
Într-un final, Ucraina nu a făcut niciun progres în a determina China să se angajeze în discuţii directe, iar Zelenski şi Li nu au reuşit să se întâlnească.
Acesta este cel mai recent semnal lansat de diplomația chineză că nu are nicio intenţie în a face presiuni pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei. În schimb, China a fost de partea Rusiei, furnizând forţelor sale materiale de uz militar care au susţinut efortul de război al Moscovei, în ciuda presiunilor şi sancţiunilor occidentale, mai arată Politico.
Decizia Chinei de a nu se întâlni cu ucrainenii pare să fie una intenţionată şi nu rezultatul unui program prea aglomerat.
Un oficial american de rang înalt, citat de Politico sub acoperirea anonimatului, a declarat că Beijingul a respins cererea Kievului pentru o întâlnire care să aibă loc la un moment dat în timpul vizitelor lor în Elveţia. Pentru aceeași sursă, un alt oficial american de rang înalt a declarat că Beijingul a refuzat orice întâlnire după ce a fost îndemnat de Rusia să înceteze întâlnirile diplomatice cu Ucraina.
Un oficial ucrainean a contestat această ipoteză, afirmând că în programul delegației din care a făcut parte nu a existat programată nicio întâlnire cu oficialii chinezi şi că Kievul nu a solicitat niciodată una. Oficialii chinezi nu au răspuns la o solicitare de comentarii, menţionează Politico.
Un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat că blocul european a îndemnat China să realizeze un contact direct cu Zelenski, subliniind că o întâlnire cu Li în Elveţia ar fi fost un pas pozitiv.
Ambele ţări s-au angajat în unele interacţiuni diplomatice după invazia Rusiei. Zelenski şi liderul chinez Xi Jinping au vorbit la telefon în aprilie anul trecut, iar emisarul chinez pentru Ucraina s-a deplasat la Kiev în luna următoare. De atunci, relaţiile au devenit mult mai puţin personale, deşi Ucraina îşi menţine speranţa că ambele părţi pot relua discuţiile.
Zelenski şi Li, un apropiat al preşedintelui Xi Jinping, s-au aflat la Davos pentru a se întâlni cu omologii străini şi pentru a se adresa publicului. Mesajele transmise de cei doi lideri politici au fost foarte diferite:
Li a prezentat China ca fiind un loc sigur în care se poate investi, în ciuda problemelor sale economice – trimițând pe parcurs câteva săgeţi la adresa Statelor Unite – în timp ce Zelenski l-a atacat pe Putin şi a încercat să găsească sprijin pentru cauza Ucrainei.
Fără o întâlnire cu China în programul său, Zelenski a folosit timpul petrecut în Elveția pentru a se întâlni cu partenerii-cheie ai Ucrainei, şi anume consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi secretarul de stat Antony Blinken, precum şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Întâlnirile au avut loc într-un moment crucial pentru Zelenski şi pentru ţara sa, mai ales că pe teren, luptele au fost aproape oprite, lăsând ambele părţi blocate în bombardamente de artilerie de uzură de-a lungul liniei masive a frontului.
În pofida răcelii Chinei, liderul ucrainean a fost întâmpinat de participanţii la forum cu entuziasmul arătat unui rock-star. O mulţime mare s-a adunat în faţa unei săli de şedinţă doar pentru a-l vedea pe Zelenski îndreptându-se spre următoarea sesiune. Acesta a ignorat întrebările presei, inclusiv una referitoare la relaţia Ucrainei cu China, îndepărtându-se ca şi cum nu ar fi auzit, mai precizează Politico.