Premierul ceh: O pot ajuta pe von der Leyen să obțină un al doilea mandat al Comisiei

Premierul ceh: O pot ajuta pe von der Leyen să obțină un al doilea mandat al Comisiei
Petr Fiala o susține pe Ursula von der Leyen

Dacă Ursula von der Leyen are nevoie de voturi din partea grupului de dreapta Conservatori și Reformiști europeni (ECR) pentru a obține un al doilea mandat de președinte al Comisiei, ea poate conta pe ajutorul premierului ceh Petr Fiala.

Von der Leyen are nevoie de 361 de voturi în Parlamentul European

„O sustin pe Ursula von der Leyen și voi încerca, de asemenea, să obțin câteva voturi de la ECR. Dacă va fi posibil, o vom sprijini”, a declarat Fiala pentru POLITICO în biroul său din Praga.

„Este un bun președinte al Comisiei Europene, a înțeles și problemele Europei Centrale, a fost foarte clară încă de la începutul agresiunii ruse”, a spus Fiala, liderul Partidului Civic Democrat (ODS), care face parte din ECR și are trei europarlamentari. Acasă, ODS este într-un guvern de coaliție cu centrul-dreapta și Partidul Piraților Cehi de stânga.

Von der Leyen, care face parte din Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, are nevoie de 361 de voturi în Parlamentul European pentru a obține un al doilea mandat de președinte al Comisiei (din 720 de europarlamentari). În 2019, ea a depășit același obstacol cu ​​doar nouă voturi.

Luna trecută, premierul italian Giorgia Meloni, al cărui partid Frații Italiei este în ECR, s-a abținut când liderii naționali au votat dacă îi acordă lui von der Leyen un al doilea mandat.

Meloni a votat împotriva premierului estonian Kaja Kallas să devină următorul diplomat al UE și a fostului lider portughez António Costa, care va conduce Consiliul European. Fiala a votat în favoarea tuturor celor trei.

Meloni nu prea ar vrea să o sprijine pe von der Leyen

Meloni, care prezidează partidul ECR, s-a plâns că a fost ținută în afara funcțiilor de top. Nu este clar dacă europarlamentarii partidului ei o vor sprijini pe von der Leyen.

Fiala a fost de acord că ECR ar trebui să aibă un rol mai important în a decide cine va conduce principalele instituții ale UE. „Le-am spus și colegilor mei, cred că ar fi mai rezonabil dacă discuția va fi nu numai între socialiști, PPE și Renew, ci și cu ECR”, a spus el.

„Nu am senzația că sunt lăsat pe dinafară, pentru că colegii m-au întrebat și vorbesc cu mine [ca prim-ministru ceh], dar cred că ar fi mai bine dacă [implicarea] ar fi și la nivelul ECR”.

Fiala a refuzat să spună cine va fi următorul comisar ceh. Au fost prezentate trei nume: Jozef Síkela, un bancher care acum este ministrul industriei; Danuše Nerudová, un economist care a participat la ultimele alegeri prezidențiale (ambii independenți); și Marcel Kolaja, fost vicepreședinte al Parlamentului European, de la Partidul Piraților.

„Vom lua o decizie până la sfârșitul lunii august”, a spus Fiala. „Vreau să am un portofoliu puternic. L-aș prefera pe cel economic.”
„Nu cred în motorul franco-german din UE. Cred că nu a fost întotdeauna cea mai bună soluție”, a argumentat el. „Pentru UE este mai bine dacă și vocea țărilor mijlocii și a țărilor mici este ascultată.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`