Prim-ministrul ceh Andrej Babis și imperiul său economic ar putea fi printre primele cazuri care vor fi anchetate de noul Parchet European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri un procuror superior ceh.
Babis este un miliardar care și-a dezvoltat conglomeratul de companii din agricultură, produse chimice, alimente și alte sectoare cu ajutorul subvențiilor UE. Un audit a constatat că premierul încă mai deține controlul indirect asupra companiilor.
Parchetul European (EPPO) și-a început activitatea pe 1 iunie, sub conducerea fostului procuror al DNA , Laura Koevesi, și se așteaptă să asume cazuri grave care implică fonduri UE.
O anchetă a EPPO i-ar da lui Babis o altă durere de cap, acesta fiind amenințat de o campanie electorală dură și de o anchetă penală separată, îndelungată, despre presupusa fraudă a subvențiilor UE.
Procurorul șef Lenka Bradacova a confirmat cazul pentru Reuters.
„Procesul penal … denumit în mod obișnuit conflictul de interese al prim-ministrului, intră în sfera autorității nou înființatei EPPO din cauza descrierii infracțiunii și a încadrării sale juridice”, a spus ea.
Babis a negat energic orice acțiune greșită și a spus că a îndeplinit toate cerințele legale mutând Agrofert în fondurile fiduciare. El a dat vina pe Partidul Pirat din opoziție, care a depus plângerea inițială, pentru că a promovat cazul în folosul politic.
Un reprezentant ceh la EPPO a confirmat de asemenea pentru Reuters că acest caz a fost semnalat de procurorii cehi. O purtătoare de cuvânt al lui Babis nu a avut un comentariu disponibil.
Agrofert a fost cel mai mare beneficiar unic al fondurilor politicii agricole comune (PAC) ale UE în 2018 și 2019, plătite pe hectar sau pe animale, primind până la peste 29 de milioane de euro (35,4 milioane de dolari) în fiecare an, potrivit unei analize a grupului de reflecție CEPS.
Firmele lui Babis au primit, de asemenea, subvenții pentru dezvoltare din finanțarea proiectelor sprijinite de UE, care sunt în mod normal aprobate de autoritățile naționale și ulterior solicitate pentru rambursare de la Bruxelles.
Un audit al Comisiei Europene lansat în aprilie, axat pe proiecte, nu pe plăți PAC, a concluzionat că se află în conflict de interese și nu ar fi trebuit să primească fondurile. Fondurile supuse controlului, în valoare de milioane de euro, nu fuseseră încă rambursate din bugetul UE.
Babis se confruntă, de asemenea, cu o anchetă penală separată acasă pentru că ar fi ascuns proprietatea unei firme care a dezvoltat un centru de conferințe în afara Pragei, astfel încât încât să primească o subvenție a UE de 2 milioane de euro destinată întreprinderilor mici.