Premierul britanic presează Bruxelles-ul cu privire la limitarea accesului pe piața muncii a românilor și bulgarilor

Premierul britanic presează Bruxelles-ul cu privire la limitarea accesului pe piața muncii a românilor și bulgarilor

Premierul britanic David Cameron vrea să exercite presiuni la Bruxelles pentru a limita accesul pe piaţa muncii a românilor şi bulgarilor. Într-un interviu pentru BBC, şeful Executivului britanic a insistat că Londra a făcut deja progrese în discuţiile cu Bruxelles-ul şi că-şi va renegocia poziţia în cadrul Uniunii, înainte de referendumul pe această temă, care va avea loc până la sfârşitul anului 2017

Premierul David Cameron vrea ca Marea Britanie să schimbe modul în care imigranţii pot solicita beneficii sociale şi, în acelaşi timp, să limiteze numărul celor care vin în căutarea unui loc de muncă. De altfel, acestea sunt teme incluse printre subiectele pe care Londra doreşte să le discute cu celelalte state membre ale Uniunii.

Într-un interviu acordat BBC, Cameron a dat asigurări că toate opţiunile sunt pe masă în ceea ce priveşte presiunile pentru limitarea numărului de imigranţi din noile state membre ale Uniunii.

Interviul a fost publicat în contextul temerilor Londrei în legătură cu un aflux masiv de muncitori români şi bulgari, în urma ridicării restricţiilor pentru cetăţenii din cele două state, la 1 ianuarie 2014. Asta deşi datele oficiale au demonstrat că temerile britanicilor nu sunt fondate.

Pe de altă parte, Cameron a insistat, în interviul pentru BBC, asupra faptului că Londra a obţinut deja progrese în discuţiile cu Bruxelles-ul vizând renegocierea poziţiei în UE, pe care doreşte să le finalizeze înainte de referendumul pe această temă, care ar putea avea loc până la sfârşitul anului 2017.

Întrebat despre declaraţia premierului britanic, Jonathan Todd, purtător de cuvânt al comisiei Europene, a dat câteva lămuriuri.

„Mesaje similare au venit din Marea Britanie şi înainte de Crăciun. Comisia Europeană trebuie să vadă ce decid autorităţile britanice. Dreptul de circulaţie al muncitorilor este un principiu fundamental al UE. A fost aşa încă de la înfiinţare, la sfârşitul anilor ’50. Este, de asemenea, un element fundamental al Pieţei Unice”, a explicat Jonathan Todd.

Oficialul european a adăugat că orice modificare a tratatelor necesită o negociere cu toate statele membre şi o ratificare de către parlamentele tuturor statelor membre.

„Libera circulaţie a muncitorilor este un drept fundamental stabilit prin tratate care au fost ratificate de parlamentele celor  28 de state membre”, a mai spus oficialul.

Acesta a asigurat că niciun stat membru nu poate limita libera circulaţie a muncitorilor de la 1 ianuarie 2014,în cazul muncitorilor români şi bulgari, deoarece limita de 7 ani este stabilită în tratatele de aderare ale celor două state.

Premierul britanic, David Cameron, a adoptat, în luna decembrie a anului trecut, măsuri prin care să se asigure că, de la 1 ianuarie, imigranţii din UE nu vor putea să solicite ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Marea Britanie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:35 - Dominic Fritz: „”Convocarea CSAT este încă un capitol trist în mandatul lui Iohannis”
17:28 - DNSC, despre rețeaua care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul doi la alegeriele prezidențiale: „Am recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok”
17:20 - Ilie Bolojan, despre reducerea numărului de parlamentari la 300: În primele șase luni o vom propune. Dacă PNL nu propune această chestiune, îmi voi da demisia din funcția de președinte
17:19 - Românii vor putea călători în SUA, fără vize, din 2025. Ambasadorul Andrei Muraru: „România îndeplinește acum toate condițiile tehnice prevăzute de legislația americană”
17:03 - Florin Tănase și soția lui Florinel Coman au transmis mesaje de susținere pentru Călin Georgescu
16:59 - Cristina Prună (USR): „Noi în campania electorală am spus că există ferme de trolli, că ar trebui ca instituțiile statului să investigheze lucrul acesta și abia acum avem CSAT. Am fost luați la mișto atunci” (VIDEO)
16:58 - Thomas Moldovan (PSD), despre convocarea CSAT: „Nu trebuie să amestecăm politicul cu cybersecurity” (VIDEO)
16:48 - Diana Șoșoacă, acuzații la adresa lui Călin Georgescu: „Cum îți permiți tu, așa, o casă de milioane de euro în Viena? De bun român ce ești”
16:40 - Traian Băsescu: Anularea turului 1, la care visează PSD și PNL, nu este posibilă constituțional. Marea problemă este cum s-a ajuns ca 2 milioane de oameni să voteze un necunoscut. E treaba AEP să afle cu ce bani (VIDEO)
16:27 - Reacția vehementă a Nadiei Comănesci după ce Călin Georgescu i-a folosit imaginea: „Nu înţeleg şi cred că e bine să …”