Premierul Belgiei, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Mă aştept să se facă şi paşii următori, dacă lucrurile merg conform planului”

Premierul Belgiei, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Mă aştept să se facă şi paşii următori, dacă lucrurile merg conform planului”
Foto: Hepta.ro / hepta photo agency / Claus Kiefer

Premierul belgian Alexander De Croo a spus că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schegen cu frontierele aeriene și navale este un prim pas iar dacă lucrurile vor decurge conform planului, se așteaptă „să se facă şi următorii paşi”, relatează Agerpres.

Premierul belgian, despre aderarea României la Schengen

„Oamenii au tendinţa de a analiza discursurile plecând de la ceea ce nu este în ele. (…) Cred că paşi importanţi înainte au fost făcuţi în ultimele săptămâni, ştiu că este ceva parţial, dar este important că aceşti paşi au fost făcuţi. Şi ştiu că ambele ţări au făcut mari eforturi, paşi înainte, pentru a răspunde la toate întrebările care au fost puse de atâtea ţări legate de Schengen. Şi vrem să aplaudăm cu adevărat toate eforturile făcute”, a declarat De Croo în cadrul conferinței de presă comune cu președinta Parlamentului European, Roberta Mestola.

Premierul belgian a subliniat că aderarea parțială la spațiul de liberă circulație a României și Bulgariei este „un semn bun şi un prim pas, dar mă aştept ca, dacă lucrurile vor continua să meargă conform planului, să se facă şi următorii paşi”.

„Aşteptăm şi noi, în acest parlament, ca aceşti paşi următori să se facă”, a spus, la rândul său, șefa Legislativului UE, salutând totodată decizia luată la finalul anului trecut, „în ultima zi a preşedinţiei spaniole” privind aderarea la Schengen a celor două țări cu frontierele navale și aeriene. Potrivit aceste decizii, România şi Bulgaria vor adera parțial la Schengen începând din 31 martie 2024.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat că Viena menține dreptul de veto la aderarea României și a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre. ”Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a declarat acesta, pentru diepresse.

Austria anunță că își menține dreptul de veto

Pe de altă parte, Gerhard Karner a spus că Austria nu impune condiții concrete celor două țări: „Nu este vorba doar de România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este într-o situație dezastruoasă. Nu eu sunt cel care dă note pentru România și Bulgaria. Fac campanie la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a declarat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”