Premierul Armeniei susține că Azerbaidjan plănuiește un „război pe scară largă”

Premierul Armeniei susține că Azerbaidjan plănuiește un „război pe scară largă”
Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinyan. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Maishev

Azerbaidjan planifică un „război pe scară largă” împotriva Armeniei, a declarat prim-ministrul armean Nikol Pașinyan, joi, la două zile după ciocnirea din zona de graniță în care au murit trei militari ai țării sale, relatează AFP preluată de Barron`s.

Azerbaidjan plănuiește un „război pe scară largă”, crede Nikol Pașinyan

Tensiunile dintre cele două state vecine din Caucaz au rămas la nivel înalt după ofensiva militară fulger prin care Azerbaidjan a recăpătat controlul asupra Nagorno-Karabah, o regiune cu populație majoritar armeană.

„Analiza noastră arată că Azerbaidjan vrea să lanseze o acțiune militară în anumite părți ale graniței, cu perspectiva de a transforma escaladarea militară într-un război pe scară largă împotriva Armeniei”, susține Nikol Pașinyan.

„Această intenție poate fi citită în toate declarațiile și acțiunile Azerbaidjanului”, a adăugat premierul armean.

Autoritățile de la Erevan sunt îngrijorate că Azerbaidjanul, întărit de victoria din Nagorno-Karabah, ar putea invada teritoriul armean pentru a crea un coridor terestru către exclava Nakchivan.

Declarațiile președintelui azer despre Armenia

Ilham Aliyev, care în această lună a fost reales în funcția de președinte al Azerbaidjanului, a declarat miercuri în discursul de învestitură că Armenia, nu Azerbaidjan, este cea care are revendicări teritoriale.

„Nu avem nicio revendicare teritorială la adresa Armeniei. Iar ei ar trebui să renunțe la revendicările lor. Îi va costa scump să ne vorbească în limbajul șantajului”, susține liderul azer.

Pașinyan și Aliyev declaraseră că un acord de pace ar putea fi semnat până la sfârșitul anului 2023, dar discuțiile de pace cu mediere internațională nu au reușit să producă rezultatul scontat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`