Premierul Armeniei spune că un nou război cu Azerbaidjan este „foarte probabil”

Premierul Armeniei spune că un nou război cu Azerbaidjan este „foarte probabil”
Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinyan. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Maishev

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinyan, a declarat într-un interviu publicat vineri de AFP că este „foarte probabil” un nou război cu Azerbaidjan dacă nu se va ajunge la un acord de pace între cele două țări, relatează Reuters.

Un război între Armenia și Azerbaidjan este „foarte probabil”, spune premierul Pașinyan

„Deci atât timp cât nu s-a semnat un tratat de pace și un astfel de tratat nu a fost ratificat de parlamentele celor două țări, desigur, un război este foarte probabil”, a declarat Pașinyan, citat de agenția franceză de presă.

Nikol Pașinyan a condus Armenia în timpul înfrângerii suferite în 2020 în războiul pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în cadrul căruia separatiștii de etnie armeană au pierdut bucăți mari de teritoriu din interiorul și din jurul enclavei.

Regiunea Nagorno-Karabah, care la nivel internațional este recunoscută ca parte a Azerbaidjanului, dar care este locuită în principal de etnici armeni, a ieșit de sub controlul azer în timpul conflictului prelungit din perioada `90.

În ultimele luni, Armenia și Azerbaidjan s-au angajat într-o diplomație menită să conducă la o pace de durată, însă în zona de frontieră au avut loc ciocniri sporadice, iar discuțiile nu au produs deocamdată rezultate notabile.

Atât Armenia, cât și autoritățile separatiste din Karabah susțin că Azerbaidjan a realizat o blocadă în zonă din luna decembrie, plasând un punct de frontieră pe singurul drum care face legătura între regiune și Armenia, ceea ce a blocat cea mai mare parte a traficului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`