O intervenție chirurgicală experimentală s-a încheiat cu succes în Maryland, SUA, un transplant al unei inimi de porc, realizat la om, informează NBC. La trei zile de la operație, pacientul se simte bine, susțin medicii, potrivit presei internaționale.
Misiunea cadrelor medicale nu s-a încheiat aici. Rămâne de văzut cum va evolua starea de sănătate a pacientului, care va rămâne sub observația experților. Pentru ca succesul să fie deplin, medicii vor mai trebui să primească niște confirmări.
Potrivit doctorilor de la Centrul Medical al Universității din Maryland, transplantul a arătat că o inimă care provine de la un animal modificat genetic poate funcționa în corpul uman fără a fi respinsă imediat. Pacientul care a primit organul de la porc, în premieră, este David Bennet, un bărbat în vârstă de 57 de ani. Acesta luase la cunoștință faptul că operația ar putea fi un eșec. Totuși, pentru că oricum era pe moarte, a hotărât să-și opere corpul pentru realizarea experimentului. El nu era eligibil pentru un transplant uman. Șapte ore a durat operația.
„Fie mor, fie fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că nu există garanții, dar este ultima mea opțiune”, a declarat pacientul, cu o zi înainte de operație, potrivit Facultății de Medicină a Universității din Maryland.
Medicii sunt nevoiți să apeleze la organele animalelor din cauza deficitului uriaș al organelor umane. Totuși, în 2021 a fost consemnat în SUA un record pozitiv al transplanturilor de inimă, 3.800.
Totuși, dacă transplanturile organelor de la animale își vor dovedi eficiența, se va deschide o uriașă oportunitate pentru pacienți.
„Dacă funcționează, va exista resursă nesfârșită de organe pentru pacienții suferinzi”, a transmis dr. Muhammad Mohiuddin, director științific al programului de transplant de la animal la om al Universității din Maryland.
Până acum, transplanturile de la animal la om, numite xenotransplanturi, nu au avut succes. Pacienții au murit pe patul de operație, pentru că organismul uman a respins rapid organul străin.