Mișcare istorică pentru Vatican – Papa Francisc a numit şase femei în funcţii importante ale Consiliului Economic.
Este pentru prima dată când femeile au roluri atât de representative în conducerea bisericii catolice, mai exact pentru supravegherea finanţelor statului Vatican (instituţia este echivalentul Ministerului de Finanţe din alte state), scrie The Guardian.
Până în prezent, Consiliul Economic era format exclusiv din bărbaţi, reunind 15 membri, opt episcopi şi şapte laici.
„Faptul că e vorba de şase femei este o schimbare destul de mare. Aceste femei fac parte dintr-un grup care supraveghează toate activităţile financiare ale Vaticanului, deci, evident, acesta este un grup destul de important”, a declarat Joshua McElwee, corespondentul Vaticanului, pentru National Reporter.
Toate femeile alese de Papa Francisc sunt originare din Europa şi au CV-uri impresionante, deţinând o experienţă financiară vastă. Mai mult, două dintre ele sunt Ruth Kelly, fost ministru britanic, şi Leslie Ferrar, fosta trezorieră a prinţului Charles al Marii Britanii, urmate de două economiste de top sunt din Germania, Charlotte Kreuter-Kirchhof şi Marija Kolak. Ultimele două provin din Spania, Maria Concepción Osácar Garaicoechea şi Eva Castillo Sanz. Singurul bărbat laic rămas în consiliu este Alberto Minali, fost director general la compania de asigurări italiană Generali.
În ultima perioadă, statul Vatican se confruntă cu un deficit bugetar agravat de scăderea dramatică a vizitatorilor în Muzeele Vaticanului, din cauza pandemiei de coronavirus.
În timpul audienţei sale generale de miercuri, Papa Francisc a declarat, făcând referire la contextul actual, că „pandemia continuă să provoace răni profunde și expune vulnerabilităţile noastre”, cerând credincioșilor „să îşi îndrepte privirile spre Iisus Hristos” şi să aibă credinţă.
Sfântul Părinte a mai declarat că „sunt mulţi cei care au murit, mulţi bolnavi, pe toate continentele. Multe persoane şi multe familii trăiesc în incertitudine ca urmare a problemelor socio-economice, iar acestea îi afectează mai ales pe cei săraci”.
De asemenea, Suveranul Pontif a mai punctat că, deşi oferă servicii de sănătate în cele mai îndepărtate locuri ale globului, biserica nu este expertă în prevenirea sau în tratarea pandemiei de COVID-19, precizând că aceasta este sarcina liderilor politici şi sociali.