Premieră la Londra: Britanicii de culoare albă nu mai sunt majoritari

Publicat: 13 12. 2012, 11:13
Pentru prima dată în istoria Londrei, britanicii de rasă albă nu mai sunt majoritari în populația capitalei engleze.Metropola devine prima regiune din țară în care britanicii de culoare neagră sunt mai...

Pentru prima dată în istoria Londrei, britanicii de rasă albă nu mai sunt majoritari în populația capitalei engleze.

Metropola devine prima regiune din țară în care britanicii de culoare neagră sunt mai numeroși ca cei albi, potrivit unui recensământ citat de CNN.

Rezultatele recensământului realizat anul trecut au fost date publicate marți.

Acestea relevă și faptul că populația Angliei și Țării Galilor este, în general, mai bine educată și mai puțin religioasă decât acum 10 ani. La Londra, 44,7% dintre locuitori au cel puţin o diplomă universitară sau echivalentă, cel mai ridicat procent din ţară, faţă de media naţională de 27,2%.

Conform recensământului, 59% dintre locuitori s-au declarat creştini (72% în 2001), iar 25% fără apartenenţă religioasă (15% în 2001)

În plus, se arată că tot mai puțini britanici au tendința de a-și cumpăra propria casă. Procentul celor care locuiesc cu chirie a crescut în ultimii zece ani de la 6% la 15%.

În ultimul deceniu, populaţia Angliei a ajuns la 56,1 milioane de locuitori, în creștere cu 3,7 milioane decât în 2001. Tendința ascendentă se datorează în mare parte imigranţilor, al căror număr se ridică la 2,1 milioane.

Din cei 13% dintre locuitori născuţi în afara Marii Britanii, ce ajunge la 7,5 milioane persoane, mai mult de jumătate dintre aceștia au sosit în ultimii 10 ani.

Cei mai mulţi imigranţi au ales Londra, unde 37% din populaţie sunt născuţi în afara teritoriului britanic. Dintre ei, numai 45% dintre ei sunt albi de origine engleză, scoţiană sau galeză, comparativ cu aproape 60% în 2001.

Principala ţară de provenienţă a imigranţilor în Anglia şi Ţara Galilor în ultimul deceniu a fost India, care a detronat Irlanda, urmată de Polonia, ce nu se afla printre primele zece la recensământul din 2001.