Belgia a devenit prima țară europeană cu o persoană transgender în funcția de vicepremier. Petra De Sutter a fost numită pe post săptămâna trecută, devenind persoana transgender cu cea mai înaltă funcție politică în Europa. De profesie, De Sutter este ginecolog, expert în fertilitate. Ea a militat de-a lungul timpului pentru îmbunătățirea legislației care permite accesul la reproducere asistată. De săptămâna trecută, Belgia are din nou un guvern plin, după aproape doi ani de instabilitate politică.
Petra De Sutter a devenit persoana transgender cu cea mai înaltă funcție în politică în Europa după ce, săptămâna trecută, a fost numită pe postul de vicepremier al Belgiei.
În 2014, ea devenise prima femeie transgender de pe lista unui partid politic, după ce a candidat la alegerile pentru Parlamentul European. A pierdut atunci, dar a câștigat la scrutinul similar de anul trecut.
„Nu vreau să fiu redusă la calitatea mea de transgender, aceasta este doar o parte a identității mele. Vreau ca oamenii să vorbească despre mine datorită muncii mele și a activității mele politice”, declarase De Sutter în timpul campaniei pentru europarlamentare.
Tot ea este primul transgender declarat din Parlamentul Belgiei.
Petra De Sutter e de profesie ginecolog și expert în fertilitate și a militat de-a lungul timpului pentru îmbunătățirea legislației care permite accesul la reproducere asistată.
„Nu toată lumea a avut în viață norocul pe care l-am avut eu, acela de a fi acceptat la locul de muncă, dar și acasă, de partener. De fapt, foarte puțini oameni aflați în această situație au avut norocul meu. Tocmai de aceea, pentru acești oameni, eu trebuie să fac ceva. Eu am un puternic sentiment al dreptății și mi se pare teribil de nedrept când oameni din întreaga lume suferă doar pentru că-și doresc să fie într-un anumit fel”, a mai declarat De Sutter, potrivit CNN.
După ce a fost numită în funcția de vicepremier, ea a postat un mesaj pe Twitter în care și-a exprimat „profunda recunoștință pentru încrederea pe care mi-a acordat-o partidul meu”.
„Acum, alături de guvern, pot face ce e necesar pentru a relansa țara noastră și pentru a clădi un nou viitor pentru toți belgienii”, a adăugat ea.
Belgia are de joi un nou guvern, format dintr-o coaliție de șapte partide și condus de liderul flamand Alexander De Croo. Se întâmplă după aproape doi ani de instabilitate politică.
Din noua coaliție, care a primit numele ”Vivaldi”, fac parte ecologiştii, liberalii şi social-democraţii atât flamanzi, cât şi valoni şi creştin-democraţii flamanzi. Împreună au obținut 53,4% din voturi la ultimele alegeri legislative, care au avut loc în mai anul trecut.
Prezența flamandului De Croo în fruntea Cabinetului e o premieră după 2011. El i-a urmat liberalei Sophie Wilmes, prima femeie care a devenit premier în Belgia. Wilmes este acum ministru de Externe, prima femeie care ocupă o astfel de funcție în Belgia.
Belgia nu mai avea guvern cu puteri depline din decembrie 2018, când coaliția de atunci, formată din patru partide, s-a prăbușit.