Precipitații devastatoare în Franța și Italia. Localnicii au fost evacuați din case din cauza inundațiilor

Precipitații devastatoare în Franța și Italia. Localnicii au fost evacuați din case din cauza inundațiilor
Foto: Pixabay.com

Ploile din centrul și sud-estul Franței au provocat inundații care au dus la evacuarea oamenilor din case.

Chiar dacă erau prognozate precipitații puternice, cetățenii nu s-au așteptat ca situația să ia o asemenea întorsătură, mai ales în departamentul Ardèche, din partea de sud-est a Franței, potrivit Știrile ProTv.

„Au căzut peste 600 de litri de apă pe metru pătrat, cumulat în 48 de ore”, a rezumat ministrul Tranziției Ecologice. Însă, recordul a fost într-o localitate din departamentul vecin, acolo unde s-au înregistrat 711 litri pe metru pătrat, după două zile de ploaie.

Efectele precipitațiilor abundende din Franța

În orașul Annonay, traversat de două râuri, un baraj s-a revărsat, ceea ce a dus la o creștere bruscă a nivelului de apă. Centrul localității a fost închis circulației, școlile au fost evacuate, iar oamenii au fost salvați de pompieri.

„Ne-au spus că trebuie să ne evacuăm deoarece nivelul apei va crește din nou. Mă îngrijorează acest lucru, da, au ridicat un dig de apărare care pare acum inutil”, a spus un localnic.

Mai multe drumuri naționale sunt închise din cauza inundațiilor sau a alunecărilor de teren, în timp ce traficul rutier a fost perturbat între Cannes, Nisa și Monaco.

Autoritățile au îndemnat la prudență maximă și astăzi, chiar dacă avertizarea de cod roșu a fost schimbată în cod portocaliu pentru 18 departamente.

În Italia, situația nu arată cu mult diferit

Și în Italia, sute de persoane au apelat la ajutorul pompierilor, în urma inundațiilor și alunecărilor de teren. Conform departamentului de pompieri, printre cele mai afectate regiune se număr Liguria, Toscana și Emilia-Romagna.

În apropiere de Livorno, locatarii unui cămin de bătrâni au fost evacuați din cauza creșterii nivelului apelor.

Este de așteptat ca în weekend să continue ploile puternice și vântul în cea mai mare parte a Peninsulei Italiene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`