Doi lideri din Partidul Popular European spun că deciziile luate de Guvernul Ponta în ultimele zile sunt „foarte îngrjiorătoare”, și solicită Comsiei Europene să urmărească atent țara noastră.
„Multe decizii ridica un numar de intrebari cu privire la respectarea statului de drept: neglijarea de catre prim-ministru a unei decizii a Curtii Constitutionale, prevenirea publicarii la timp a deciziei prin intermediul unui decret guvernamental, preluarea Monitorului Oficial de catre guvern de la Parlament, planul de a inlocui judecatori de la Curtea Constituionala, iar acum lansarea procedurii de suspendare a presedintelui Basescu…Modul in care presedintii Senatului si Camerei Deputatilor au fost inlocuiti intr-o procedura rapida este la fel de ingrijoratoare in ceea ce priveste procedurile normale ale statului de drept”, se arată în comunicatul semnat de Alain Lamasoure, liderul comisiei de buget și Elmar Brok, liderul comisiei de Afaceri Externe, citat de HotNews.
Cei doi solicită CE să evalueze ce s-a întâmplat în România prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare și să întocmească un raport care să includă și „posibile măsuri”.
„Solicitam Comisiei sa supravegheze si sa evalueze toate aceste chestiuni prin intermediul ‘Mecansimului de Cooperare si Verificare’ si sa intocmeasca un raport in urmatoarele saptamani. Raportul ar trebui sa includa si posibile masuri„, se mai arată în comunicat.
Solicitarea vine în contextul în care în prezent are loc un demers USL de suspendare a președintelui Traian Băsescu. În acest sens, juriștii USL au depus miercuri o cerere în acest sens, care a fost citită joi în Parlament, vineri urmând să aibă loc dezbaterea şi votul final.
Cererea de suspendare a USL conţine 7 motive pentru care Traian Băsescu ar trebui să plece de la Cotroceni. Printre acestea, se numără „uzurparea rolului premierului” şi „instigarea la nerespectarea deciziilor CCR”.