SUA se pregătesc se inunde piețele globale cu cantități, altădată de neimaginat, de gaz natural lichefiat, provocând o schimbare profundă a geopoliticii energiei globale și amenințând dominația gazului rusesc în Europa, scrie The Daily Telegraph.
„Anticipăm că vom deveni jucători majori și cred că vom avea un mare impact”, spune Ernest Moniz, secretarul SUA pentru Energie. „Suntem pe punctul de a influența întreaga piață globală de LNG (gaz natural lichefiat)”, a adăugat el.
În legătură cu infrastructura necesară exporturilor, Moniz a precizat că patru terminale sunt deja în curs e construire și primul val de livrări ar putea ajunge la sfârșitul acestui an sau la începutul lui 2016, cel târziu.
„În acest deceniu vom deveni cu siguranță un exportator de LNG de talia Qatarului, care este, în prezent, cel mai important exportator de LNG”, a mai spus Moniz la un summit desfășurat în Texas.
Qatarul exportă puțin pentru 100 de miliarde de metri cub de gaz lichefiat, dar Australia vine tare din urmă și are șanse să-i depășească pe arabi spre sfârșitul acestui deceniu.
Moniz a precizat că cererea producției de gaze de șist în SUA deja a modelat piața globală. „Ar fi trebuit ca până acum să fi importat mult LNG. Acele cargouri ar fi mers în altă parte și ar fi avut un impact semnificativ asupra pieței europene”, a declarat secretarul Energiei.
Producătorii reuniți în Houston, la evenimentul supranumit „Davos-ul energiei”, au spus că exporturile ar putea fi mult mai mari, cu potențialul de a devansa Rusia ca cel mai mare furnizor de gaz din lume.
„S-au scurs doar 15 ani dintr-un proces de 150 de ani”, a spus Steve Muller, șeful Southwestern Energy, al patrulea cel mai mare producător de gaz din SUA, scrie sursa citată.
Mueller respinge estimările că industria gazelor de șist din SUA are probleme serioase, insistând că prețul forajelor crește într-un asemenea ritm că firma sa, și nu numai, se află cu un pas înaintea scăderii prețurilor de pe piața energiei.
US Energy Information Administration prognozează o creștere a prețurilor gazelor până la 4,88 dolari în 2020 și 7,85% nu mai târziu de 2040.
Remarcabil este că firmele din extracție produc cu o treime mai mult gaz acum, cu 280 de sonde, decât extrăgeau în 2009 cu 1200 de sonde.
Gazul se vinde cu 7 dolari în Europa și cu peste 10 dolari în Asia de Nord Est, de patru ori mai scump decat în SUA.