O româncă din orașul italian Manfredonia a devenit celebră după ce a muncit în mod voluntar ca asistent medical într-un spital rezervat oamenilor care au fost infectați cu noul coronavirus Covid-19, notează Adevărul.
Românca Liliana Ştefănescua lucrat ca asistent medical într-un spital din orașul Foggia în perioada în care noul virus SARS-CoV-2 a făcut cele mai multe victime. Femeia a lucrattimp de o lună în prima linie,chiar şi 12 ore pe zi, fără să fie remunerată. Cu toate acestea, Lilianaa refuzat să fie angajată în cadrul unităţii medicale. Ca urmare a eforturilor depuse, ea a devenit foarte populară în orașul Manfredonia, aflat la malul Mării Adriatice, în provincia Foggia.
”Munceam atât cât era nevoie, pentru că au fost momente grele. Am lucrat şi 12 ore. Am fost chiar la început, când erau foarte multe infectări. Aveam grijă de bolnavi. Am lucrat atunci când în spitale nu erau nici măşti. Eu le-am luat de la o româncă şi erau făcute din stofă. Le-am dat chiar şi medicilor. Cred că mulţumirea sufletească a unui om este să ajute pe celălalt. Şi în România dacă mă aflam, acelaşi lucru îl făceam”, a precizat Liliana, care prin gestul său şi-a atras respectul comunităţii de italieni în care trăieşte.
Liliana Ştefănescu este de origine din Gorj, însă a luat calea strănătățiiîn urmă cu aproximativ 16 ani, după mai multe experiențe neplăcute pe care le-a avutîn România cu privire la activitatea profesională.
„Am lucrat la spălat de farfurii, măcelar. De când am venit în Italia, eu am lucrat tot timpul în două trei locuri de muncă. Şi acum lucrez la fel. Am fost respectată foarte mult. Terminam într-o parte şi plecam în alta. Şi acum, chiar dacă am firma mea de curăţenie, mai lucrez şi pentru fostul meu patron. Eu nu m-am certat cu italienii pentru mine, ci pentru că vorbeau urât de români”, a povestit românca.
Femeia deține o firmă de curățenie și a fost chemată la instituția medicală în cadrul careia a făcut voluntariat pentru a efectua a dezinsecție în contextul crizei sanitare declanșată de noul virus SARS-CoV- 2. Aceasta a fost impresionată de situația de-a dreptul dramatică cu carese confruntau foştii ei colegi în timpul focarului de coronavirus, așa căa simţit nevoia să se implice mai mult.
„Am o firmă de curăţenie prin care îmi desfăşor activitatea şi am fost la spital să fac o dezinfecţie. Îi cunoşteam, pentru că lucrasem ca asistent medical în spital timp de mai mulţi ani. Erau foştii mei colegi. Mi-au operat fata, iar mama mea a fost a fost internată la ei. Erau peste 300 de bolnavi cu COVID-19 în spital, iar doi asistenţi medicali şi doi doctori erau infectaţi. Au vrut să-mi facă un contract şi să mă plătească, dar nu am acceptat, pentru că m-au ajutat mult. Le-am spus că aşa cum m-au ajutat ei, aşa simt şi eu să-i ajut în momentele acestea dificile. Terminam ce aveam de muncă şi mergeam, apoi, la spital“, a mărturisit Liliana.
Liliana a rămas marcată de felul în care bolnavii confirmați cu SARS-CoV-2se stingeau din viață. Cu toate că s-a temut ca nu cumva să se infecteze și ea cu Covid-19, gorjeanca nua renunțat îi a-i ajuta pe italieni.
„Când intram în spital mă gândeam că, dimineaţa, eu voi fi următoarea persoană infectată. Nu puteam să dau înapoi, pentru că îmi părea rău. Mureau conştienţi. Îmi cereau telefonul pentru a-şi suna familia de acasă, după care mureau. Am avut momente în care credeam că voi fi următoarea. Nu am cuvinte să spun prin ce am trecut. Una este să vezi şi alta să trăieşti. Parcă am trăit într-un film“, a explicat ea.
Deși i s-a propus să devină cetățean cudrepturi depline în Italia, Liliana Ștefănescu a refuzat cetățeniaitaliană.
”Italienii spun că eu nu sunt româncă. Eu sunt româncă şi aşa o să fiu până mor. Eu nu am vrut să primesc cetăţenia italiană. Mi s-a propus în urmă cu cinci ani. Româncă sunt şi româncă o să mor”, a mărturisit Liliana.