În contextul atentatelor de la Bruxelles, ActiveNews amintește că la finalul secolului XIX și începutul secolului XX, regele belgian Leopold al II-lea a colonizat un teritoriul african, iar pe locuitori i-a supus unor rele tratamente.
Astfel, pe 5 februarie 1885 a luat ființă Statul Liber Congo, stăpânit personal de Leopold. Cum zona era bogată în fildeș și cauciuc, Leopold nu a stat prea mult pe gânduri și s-a pus pe "civilizat". Conform sursei citate, acesta și-a angajat o armată privată, formată din mercenari, cu care să-i țină sub control pe localnici.
Leopold a început să impună localnicilor cote obligatorii în agricultură, iar cine nu le respecta risca să fie ucis.
Un preot catolic , misionar, a redat mărturia unui băștinaș despre unul din oficialii administrativi care avea în grijă un district de aproximativ 500 de kilometri:
"Cei de culoarea îl priveau pe acest om (Leoon Fievez -n.n.) ca pe diavolul de la Ecuator…De la toate cadavrele de pe câmp trebuiau tăiate mâinile. Voia să vadă câte mâini a tăiat fiecare soldat, care trebuia să le aducă în coșuri…Un sat care nu dorea să predea cauciucul era ras de pe fața pământului. Când eram tânăr am văzut pe unul din soldații lui Fievez, pe nume Molili, cum a luat o plasă, a pus 10 băștinași înăuntru, a atașat niște bolovani uriași și apoi i-a aruncat în râu. Din cauza cauciucului se întâmplă toate astea, de-aceea nu mai dorim să-i auzim numele. Soldații îi puneau pe tineri să-și ucidă sau să-și violeze mamele și surorile", se arată într-un articol pe wikipedia.
Congo a scăpat de teroarea lui Leopold în 1908, devenind colonie belgiană.
Deși Leopold a distrus multe din documente înainte să predea statul către Belgia, cărturarii și istoricii afirmă că între 1885 și 1908, în Congo au fost uciși în jur de 10 milioane de oameni.
Leopold are și astăzi statui în toată Belgia, inclusiv la Bruxelles. O mulțime de personalități de origine congoleză au devenit parte a istoriei Belgiei.