Peste 15.000 de persoane sunt date dispărute, în Ucraina, de la începutul războiului declanșat de liderul de la Kremlin, în 24 februarie.
Nu se știe câte dintre acestea mai sunt în viață, câte ar putea fi în detenție în Rusia sau dacă sunt îngropate pe undeva.
Mai mult decât atât, familiile și părinții celor dispăruți trăiesc clipe de coșmar, dar cu toate acestea au speranță că își vor strânge copiii în brațe din nou.
Este și cazul Annei Voskoboinik, o mamă care își caută unicul fiu, Oleksii, în vârstă de 38 de ani.
Ajunsă în scaun cu rotile după ce i s-a amputat un picior, femeia susține că băiatul său era soldat și a fost arestat de ofițerii ruși la un punct de control din Herson în urmă cu trei luni.
Se pare că de atunci, aceasta trăiește cu speranța că își va reîntâlni singurul copil.
„Unde este acum? Nu știu. M-aș duce până la capătul lumii să aflu. E singurul meu fiu. A fost mereu în apropiere. Acum…”, spune aceasta.
În zone ca Herson este greu să afli informații despre persoanele dispărute, deoarece comunicațiile nu sunt restabilite integral, iar zona este plină de mine, notează Skynews.com.
„Avem o problemă foarte mare cu comunicarea, mai ales în zonele rurale”, a declarat Volodimir Zdanov, care se ocupă de cazurile de persoane dispărute din Herson.
„Numai în Herson, peste 900 de persoane au fost înregistrate ca răpite sau date dispărute, a declarat procuratura regională.
Printre cei dispăruți sunt politicieni, preoți și simpli cetățeni, totuși, dintre aceștia, doar 480 au fost eliberați. Aproape 400 de civili au fost uciși în regiune”, a spus purtătorul de cuvânt al procurorului, Anastasia Vesilovskaya.
De asemenea, Volodimir Zdanov susține că ar putea fi un număr mult mai mare.
„Neoficial, ar putea fi chiar mii, dacă includem morții … Pur și simplu nu putem stabili numărul. Când teritoriul va fi complet eliberat, vom putea afla cu exactitate”, a spus el.