Potrivit Kievului, oficiali ruși de rang înalt ar fi trebuit să se afle la bordul avionului Il-76 care s-a prăbușit în Belgorod

Potrivit Kievului, oficiali ruși de rang înalt ar fi trebuit să se afle la bordul avionului Il-76 care s-a prăbușit în Belgorod
O aeronavă Iliușin IL-76MD a Rusiei. Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Maksim Blinov

Un avion de transport Il-76 s-a prăbușit pe 24 ianuarie în regiunea Belgorod, iar Ministerul rus al Apărării a susținut apoi că 65 de prizonieri ucraineni se aflau la bord pentru un schimb de prizonieri programat mai târziu în acea zi.

Într-o declarație făcută pe Telegram, agenția de informații militare a Ucrainei a admis că un schimb de prizonieri de război ucraineni și ruși urma să aibă loc în cursul zilei de ieri, dar că Rusia nu a informat despre numărul de avioane care transportă prizonieri, rutele acestora și nici a cerut Kievului să asigure securitatea spațiului aerian în zona Belgorod.

La bordul aeronavei Il-76 ar fi trebuti să se afle mai mulți oficiali ruși de rang înalt

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de informații militare din Ucraina, Andrii Iusov, la bordul aeronavei Il-76 ar fi trebuit să se afle mai mulți oficiali ruși de rang înalt, dar Serviciul Federal de Securitate (FSB) nu le-a permis să se îmbarce, în ultimul moment și le-a recomandat să folosească alte modalități de transport, relatează Kyiv Independent.

Iusov a spus că numele înalților oficiali care ar fi trebuit să fie la bord „sunt cunoscute și vor fi dezvăluite”, deoarece Ucraina intenționează să prezinte concluziile sale anchetatorilor internaționali.

Ucrainenii spun că, din imaginile de la fața locului, numărul pasagerilor avionului nu e atât de mare pe cât au afirmat rușii

Potrivit lui Iusov, în urma accidentului, FSB și armata rusă nu au permis angajaților serviciilor de urgență să inspecteze locul în care s-a prăbușit aeronava, conform protocolului.

Oficialul ucrainean afirmă că cinci cadavre au fost trimise la morga locală din Belgorod și că în videoclipurile filmate la locul accidentului nu sunt vizibile rămășițe umane .

Rusia a susținut că la bord se aflau 65 de prizonieri ucraineni, șase membri ai echipajului și trei însoțitori.

De asemenea, Avocatul Poporului din Ucraina, Dmitro Lubineț,  afirmă că fotografiile și videoclipurile de la fața locului nu indică „niciun semn că ar fi fost un număr atât de mare de oameni în avion”.

„Nu sunt un expert, dar dacă ar fi existat chiar fotografii și videoclipuri cu prizonierii noștri de război, (Rusia) le-ar fi postat ​​deja”, a spus Lubineț, referindu-se la dovezile fotografice de la locul accidentului.

Lista prizonierilor de război ucraineni aflați în avion și publicată de ruși, plină de discrepanțe

Lista publicată în presa rusă a prizonierilor de război ucraineni despre care se spune că-ar fi aflat la bordul avionului prăbușit are discrepanțe, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului pentru Reuters.

„Da, am găsit în listă cetățeni ucraineni care au fost deja schimbați anterior”, a spus Dmitro Lubineț.

Lubineț a declarat că va apela la ONU și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru ajutor pentru a afla ce s-a întâmplat, după anunțul președintelui Volodimir Zelenski, în seara zilei de 24 ianuarie, că Ucraina va insista asupra unei anchete internaționale asupra accidentului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`