Posibile explicații pentru înfrângerea lui Erdogan. Ștefan Popescu: AKP pierde orașele de pe linia de vest a Podișului Anatolian, o zonă pe care tradițional o domina (VIDEO)

Publicat: 01 04. 2024, 14:33
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ștefan Popescu, analist de politică externă, a vorbit despre alegerile locale din Turcia, luni, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a descris deznodământul scrutinului drept „o înfrângere foarte mare” pentru președintele Recep Tayyip Erdogan și partidul său, AKP.

Ștefan Popescu, pe B1 TV, despre înfrângerea lui Erdogan la alegerile din Turcia

Analistul român a descris înfrângerea drept una „foarte mare”.

„Pentru prima dată cred că pe mai bine de două decenii și jumătate, partidul opoziției CHP trece în fața AKP-ului lui Recep Tayyip Erdogan. El nu reușește să recucerească Istanbulul. Istanbulul are o valoare simbolică extraordinară, pentru că de acolo, din poziția de primar al Istanbulului, domnul Recep Tayyip Erdogan a purces la cucerirea puterii, ajungând până la poziția de președinte al țării”, a declarat Ștefan Popescu.

„De asemenea, Istanbulul reprezintă o treime din produsul intern brut al Turciei și joacă un rol foarte important în ecuația electorală, pentru că și de acolo partidele politice beneficiază de resursele financiare, de contracte”, a continuat el.

„De asemenea, și pierderea Istanbulului la distanță de 10 puncte, pentru că contracandidatul primarului în funcție, din opoziție, domnul Imamoglu, contracanditatul său, Murat Kurum, care a fost ministru al mediului și urbanismului, s-a clasat cu 10 puncte în urma contracandidatului său. La Ankara, capitala, diferența între candidatul opoziției și cel susținut de domnul Erdogan a fost chiar de 30 de puncte. Alături de Izmir (…), altă metropolă importantă, AKP pierde orașele de pe linia de vest a Podișului Anatolian, o zonă tradițional dominată de AKP”, a adăugat Ștefan Popescu.

Posibile explicații

„Acum trebuie să ne raportăm la aceste alegeri, care au loc, să amintim, la 10 luni de la câștigarea alegerilor prezidențiale de către Recep Erdogan (…), și să le vedem și în contextul economic degradat. Din vară, în Turcia s-a impus, la scurt timp după alegerile prezidențiale, o politică de austeritate. Ne aflăm într-o țară în care inflația este undeva la 60% – 70%, deci este foarte mult, iar electoratul turc a sancționat aceste probleme economice”, a mai spus Ștefan Popescu.