Un om de știință spune că există o posibilă explicație pentru fenomenul bizar care implică o turmă uriașă de oi surprinsă pe film umblând în cerc timp de 12 zile consecutiv în China, transmite New York Post.
Videoclipul ciudat, care a fost postat pe Twitter săptămâna trecută de către publicația de stat chineză People’s Daily, arată zeci de animale care mărșăluiesc în jurul unei ferme din îndepărtata regiune a Mongoliei Interioare a Chinei.
Prin tweet-ul care însoțește filmarea sunt oferite telespectatorilor asigurări că oile sunt sănătoase.
Expertul sugerează că ar putea exista și un motiv foarte natural în spatele comportamentului izbitor al animalelor, care a pus în încurcătură pe oamenii din întreaga lume.
„Se pare că oile stau în țarc pentru perioade lungi, iar acest lucru ar putea duce la un comportament stereotip, de mișcare repetată în cerc din cauza frustrării de a fi în țarc și de a fi limitate în mișcări”, a spus Matt Bell, profesor la Departamentul de Agricultură la Universitatea Hartpury din Gloucester, Anglia, către Newsweek .
„Atunci celelalte oi se unesc, ca sunt animale de turmă, și se leagă sau se alătură prietenilor lor.”
Comportamentul social al oilor este dominat de mentalitatea turmei, care controlează mișcările animalelor și protejează indivizii de prădători, determinându-i să fugă de pericol ca grup, conform Manualului veterinar Merck.
Oile se mișcau într-un cerc aproape perfect din 4 noiembrie. Nu este clar dacă s-au oprit să mănânce sau să bea sau dacă încă se mișcau la unison.
Proprietara fermei de oi, identificată ca doamna Miao, a susținut că înfricoșătorul fenomen a început cu doar câteva animale înainte ca restul turmei să se alăture.
Deși există 34 de țarcuri de oi la fermă, doar oile dintr-unul din țarcuri – nr. 13 – acționase în acest fel.
Postul chinez de stat care a distribuit videoclipul ciudat i-a asigurat pe spectatori că animalele sunt sănătoase.
Unii au speculat că, modul de comportare al oilor ar putea fi cauzat și de o boală bacteriană numită Listerioză – cunoscută și sub denumirea de „boala circulară”.
Boala se poate transmite prin alimente contaminate, sol sau fecale de animale. Provoacă o gamă largă de simptome, inclusiv depresie, pierderea poftei de mâncare, febră, paralizie parțială și comportament mers în cerc.
Listerioza provoacă de obicei moartea animalelor infectate în decurs de 48 de ore, așa că nu explică modul în care oile din China au continuat să meargă în cerc timp de 12 zile.