Porumb, rapiță și soia, modificate genetic în Ucraina. Cantități uriașe au fost găsite în porturile cumpărăturilor

Publicat: 04 12. 2023, 11:13
Actualizat: 04 12. 2023, 11:13
Sursa foto: Freepik.com

Cantități uriașe de porumb, rapiță și soia modificate genetic în Ucraina au fost găsite în porturile cumpărătorilor. Acest procedeu este ilegal, iar Ucraina nu are aprobarea oficială a-l realiza.

De ce au recurs producătorii la astfel de strategii

Ucraina nu are permisiunea de a modifica genetic culturile și nici nu le pot importa. Cu toate acestea, Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA), a găsit în depozitele de export cantități de cereale modificate genetic, informează Economica.

Pentru că producția sau vânzarea comercială a astfel de produse nu este legală în Ucraina nu se poate stabili volumul exporturilor de cereale modificate genetic. Dar, USDA afirmă că au găsit mărfuri din Ucraina care au fost testate și au ieșit pozitiv la ingineria genetică.

Pentru a-și reduce costurile, producătorii ucraineni mici folosesc semințe din producție proprie pentru a planta alte culturi, astfel că există șanse foarte mari să utilizeze semințe modificate genetic. Acestea sunt mai ieftine și oferă randament mai bun, cu aproximativ 70 de dolari pe hectar mai mare.

Surse din industrie susțin că volumul de semințe de rapiță modificate genetic ar putea fi de aproape 3-5%.

Strategia de cultivare a marilor producători

Marii producători de soia au altă strategie de cultivare. Amestecă accidental produse modificate genetic cu produsele lor convenționale din soia în toate etapele, astfel încât vor să se specializeze în produse nemodificate genetic. În plus, obțin prețuri mai mari pentru culturile exportate pentru că importatorii plătesc mai mult pentru aceste produse, scrie Economica.

Înainte de război, 35-50% din producția totală de soia din Ucraina era nemodificată genetic.

Cantitatea de porumb modificată genetic este mică pentru că accesul la semințe de contrabandă nu este atât de ușor.

România este unul dintre cei mai mari importatori ai cerealelor ucrainene, iar în 2022 a cumpărat de 360,7 milioane de euro. 37,3% din cerealele importate în 2022 sunt din Ucraina.