Portugalia se pregătește de al doilea val de izolare la domiciliu. Locuitorii Lisabonei sunt cei mai afectați de măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19
Guvernul portughez se pregătește să reinstituie restricții de circulație menite să reducă infectarea populației cu COVID-19, în Lisabona, din cauza numărului crescut de îmbolnăviri din ultima perioadă.
Se vor impune măsuri restrictive în 19 cartiere ale Capitalei, începând cu săptămâna următoare, iar oamenii nu vor avea voie să iasă din locuințe decât în situații de necesitate, potrivit declarațiilor premierului portughez, citat de reuters.com.
„Singura modalitate eficientă de a controla pandemia este să stai acasă ori de câte ori este posibil, să păstrezi distanța fizică în orice moment și să păstrezi întotdeauna standardele de protecție și igienă„, a declarat premierul Antonio Costa într-o conferință de presă.
Măsura va fi aplicată de la 1 iulie până la 14 iulie și va putea fi apoi revizuită.
Vestea unui nou val de izolare la domiciliu vinedupă ce guvernul a redus programul de lucru al spațiilor comerciale din Lisabona, cu excepția restaurantelor. Portugalia a raportat un total de 40.415 cazuri și 1.549 de decese cauzate de coronavirus și a avut cea mai mare rată de succes în ceea ce privește ținerea sub control a pandemiei de coronavirus.
Totuși, focarele localizate în cartierele mai sărace și zoneleindustrialeale orașului, precum și petrecerilor care au loc de-a lungul coastei, au menținut rata înfectărilor pe un trend ascendent. Imaginilecutrenurileși autobuzelor supraaglomerate către și dinspre centrul orașului au creat panică, mulți oameni învinovățind transportul public pentru noile cazuri.
Izolarea se reinstituie și în Germania, din cauza focarului de Covid-19
Germania este printre țările carereimpunizolarea localăîntr-o a doua zonă, din cauza răspândirii Covid-19. După cantonul Gutersloh, și cetățenii din Warendorf, vestul Germaniei, intră în izolare, transmite bfmtv.com. Astfel, 280.000 de cetățeni vor sta din nou în case. Și în alte părți din Germania au existat focare locale masive de coronavirus: în cartierul berlinez Neukölln se află în carantină cel puțin 370 de familii, până acum 100 de locuitori au fost testați pozitiv,printre care și cetățeni români.La Göttingen a fost izolat un bloc de locuințe, 120 de oameni care locuiesc în complex sunt infectați.Acestea din urmă nu constituie momentan un avertisment major, astfel încât să fie impusă izolarea.
Din cei aproape 7000 de angajați ai concernului de prelucrare a cărnii care au fost testați, peste 1550 au fost depistați pozitiv la noul coronavirus, aproximativ jumătate dintre acestea fiind de origine română. Toți angajații au fost plasați în carantină, guvernul din Renania de Nord-Vestfalia a ordonat un lockdown pentru întreaga regiune.
”Reintroducem o izolare în tot cantonulGütersloh”, cu 360.000 de locuitori, în vestul Germaniei, a declarat preşedintele-ministru al landului Renania de Nord-Westfalia Armin Laschet.
Această izolare – prevăzută într-o primă fază până la 30 iunie, va consta în limitarea strictă a contactelor între persoane, închiderea barurilor, cinematografelor, muzeelor şi interzicerea activităţilor de diverisment în spaţii închise.
Ambasada României în Germania: E un fapt trist și dramatic pentru cei bolnavi de Covid-19
Ambasadorul României la Berlin,Emil Hurezeanu, a declarat că bilanțul îmbolnăvirilor în rândulromânilor dinGermaniaajunge la 1.300-1.400. Se poate spune că rata factorului de multiplicare li se datorează, a punctat Hurezeanu.
„Dacă e adevărat, numărul românilor infectați în Germania ar putea fi evaluat la 1.300-1.400. Se poate spune că rata factorului de multiplicare, care a crescut de la sub 1 la 2,88 în Germania, li se datorează. E un fapt trist și dramatic în primul rând pentru cei bolnavi, dar și pentru autorități”, a spus ambasadorul.
Au mai fost infectați români care lucrează la ferme din Germania sau care locuiesc în cartiere aglomerate. Ambasadorul spune că românii infectați cu COVID-19 nu au cerut asistență de la misiunea diplomatică și că ambasada este în contact cu autoritățile federale și locale din Germania.
Emil Hurezeanu subliniază însă că nu românii au răspândit coronavirusul în Germania, așa cum a spus primarul unui land german.
„Teza a fost dezmințită de prim-ministrul landului și de toate autoritățile locale. În definitiv, între Germania și România nu s-a putut circula multă vreme, restricțiile de circulație au fost ridicate în întregime abia la jumătatea lunii iunie”, a spus el.