Portugalia, un exemplu pentru vecinii săi. Cum a reușit țara care împarte o peninsulă cu Spania să gestioneze atât de bine situația

Portugalia, un exemplu pentru vecinii săi. Cum a reușit țara care împarte o peninsulă cu Spania să gestioneze atât de bine situația
foto: Pixabay

Portugalia a confirmat, până marți, 12.400 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și doar 345 de decese, iar maniera în care autoritățile lusitane au gestionat pandemia a intrat în atenția celorlalte state europene, scrie cotidianul spaniol AS.

Deși împart 1.200 de kilometri de frontieră, Spania e devastată de COVID-19, iar Portugalia se descurcă exemplar

Coronavirusul s-a răspândit pe tot globul. Sosirea sa pe tărâm european, în februarie, a sfârșit prin transmiterea virusului foarte contagios pe celelalte continente. Spania și Italia, cu peste 130.000 de cazuri confirmate și 13.000 de decese fiecare, sun țările cele mai afectate. Astfel, este cu atât mai interesantă situația din Portugalia, țară care împarte cu Spania Peninsula Iberică.

Spania și Portugalia au 1.200 de kilometri de frontieră comună, iar criza COVID-19 a fost gestionată diferit de fiecare stat. Dacă spaniolii au o rată de infectare de 0,024, a portughezilor e de doar 0,0012.

Portugalia, ultimul stat din Europa Occidentală care a depistat un caz de COVID-19

Prima mare diferență dintre Portugalia și celelalte țări europene este reprezentată de momentul în care națiunile depistau primele cazuri de infectare. Practic, Portugalia a fost ultimul stat din Europa Occidentală care a confirmat prezența COVID-19 pe teritoriul său – lucru care s-a întâmplat în 2 martie. Un cetățean din Porto era testat pozitiv, după ce revenise dintr-o călătorie în nordul Italiei. La câteva ore distanță, Portugalia confirma un al doilea caz, în persoana unui pacient care se întorsese din orașul spaniol Valencia. Concret, virusul a ajuns cu o lună mai târziu în Portugalia decât în Spania.

Viteza cu care au fost luate măsurile de limitare a răspândirii a avut, probabil, un rol destul de important. Alertat de situația din Spania și din restul Europei, guvernul Portugaliei a impus restricții drastice încă din primele faze ale pandemiei. Deși în 13 martie lusitanii aveau doar 112 cazuri confirmate și niciun deces, premierul Antonio Costa decreta stare de alertă pe întreg teritoriul național și închidea școlile, liceele, universitățile, barurile și discotecile. Centrele comerciale și restaurantele au mai funcționat pentru puțină vreme – dar cu program limitat – iar în cele din urmă aveau să fie închise și ele.

După trei zile era limitat și tranzitul la granița cu Spania, dar numărul cazurilor din Portugalia crescuse exponențial, astfel că Antonio Costa a decretat, în 18 martie, stare de urgență. Astfel, au fost închise oficial toate afacerile considerate ca fiind non-esențiale, iar țara a intrat în stare de carantină. Mai sunt permise doar deplasările „din motive de forță majoră”, cum ar fi cele pentru achiziționarea produselor de primă necesitate, cele efectuate în interes profesional sau cele dedicate animalelor de companie.

Totodată, parlamentarii portughezi au aprobat, cu câteva zile în urmă, proiectul de lege privind suspendarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență, iar toate concedierile cu indicii de ilegalitate au fost interizse. Mai mult decât atât, s-a hotărât ca persoanele infectate să nu plătească taxa de coplată pentru serviciile medicale din sistemul public.

Un alt factor important de menționat ar fi acela că populația portugheză pare să se fi conformat mai ușor cu măsurile de carantină comparativ cu cea spaniolă. Portugalia a contabilizat doar 84 de arestări privind persoane ce nu au respectat restricțiile, în timp ce în Spania numărul a trecut de 3.000.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`