Adoptată în anul 2018, o lege din California care interzice vânzarea porcilor crescuți în spații prea restrânse, în vederea unei diminuări a suferinței animalelor în crescătoriile de porci și contestată de către producătorii de jambon, bacon şi alte mezeluri, a fost validată joi, 11 mai, de Curtea Supremă a Statelor Unite, informează AFP, potrivit news.ro.
„Deşi Constituţia rezolvă multe probleme importante, tipul coastelor de porc pe care sunt autorizaţi să le vândă comercianţii californieni nu se află pe listă”, scrie magistratul Neil Gorsuch în această hotărâre.
Hotărârea Curţii, care este plină de referinţe culinare şi de descrieri ale scroafelor gestante în ţarcuri, se referă la o lege adoptată în 2018 în California, în urma unui referendum privind o iniţiativă populară.
Această lege interzice vânzarea de porci crescuți în condiții de înghesuială în acest stat din vestul Statelor Unite.
Crescătorii de porci au sesizat justiţia şi au acuzat California, care produce puţină din carnea de porc pe care o consumă, că încearcă să impună valorile asupra altor state americane.
Conform industriei cărnii de porc, legea riscă să conducă la o creştere a costurilor de producţie şi, astfel, a preţului cârnaţilor şi file-ului minion.
De asemenea, producătorii sunt de părere că această lege încalcă Constituţia Statelor Unite, care le interzice statelor să adopte legi care aduc atingere schimburilor comerciale în ţară.
Respinşi la tribunale, aceştia s-au adresat Curţii Supreme, care le-a respins argumentele. „Ei ne invită să creăm două noi restricţii mari care să limiteze capacitatea statelor de a-şi reglementa bunurile pe teritoriul lor. Noi respingem această invitaţie”, a mai transmis Neil Gorsuch în numele Curţii Supreme a SUA.