China a intrat într-o „eră a creșterii demografice negative”, în condițiile în care statisticile au relevat o scădere istorică a numărului de oameni pentru prima oară după 1961, potrivit The Guardian.
Țara asiatică avea o populație de 1,41175 miliarde de oameni la finalul lui 2022, comparativ cu cei 1,41260 înregistrați în anul precedent, arată datele prezentate marți de Biroul național de statistică, relevând o scădere de 850.000 de persoane. Situația marchează începutul a ceea ce se crede că va fi o perioadă îndelungată de declin demografic, în ciuda eforturilor guvernamentale majore de a inversa trendul.
Vorbind în ajunul publicării datelor, Cai Fang, vicepreședinte al comisiei de agicultură din Congresul național chinez, a spus că populația țării și-a atins vârful numeric în 2022, mult mai devreme decât se anticipa.
„Experții din domeniile populației și economiei au prezis că, până în 2022 sau nu mai târziu de 2023, țara mea va intra într-o eră a creșterii demografice negative”, a declarat Cai Fang.
Guvernul Chinei se străduiește de câțiva ani să îi încurajeze pe oameni să facă mai mulți copii, în încercarea de a evita criza demografică care se profilează și care este provocată de îmbătrânirea populației. Noile politici au căutat să ușureze poverile financiare și sociale asociate creșterii copiilor sau să stimuleze activ nașterea de copii, prin subvenții și reduceri fiscale.
Unele administrații din teritoriu au anunțat plăți în numerar pentru părinții care nasc al doilea sau al treilea copil. Spre exemplu, săptămâna trecută, orașul Shenzen a promis stimulente financiare de aproximativ 5.500 de dolari pentru familiile cu trei copii.
Cu toate acestea, după zeci de ani în care a fost aplicată politica unui singur copil, dar și în contextul creșterii costurilor de trai, multe cupluri sunt în continuare reticente.
În conferința de presă de marți, Kang Yi, șeful Biroului național de statistică, a declarat că per total forța de muncă din China încă depășește cererea, iar oamenii nu ar trebui să își facă griji cu privire la scăderea populației.