Șeful ONU, Antonio Guterres, a îndemnat marți țările bogate să impoziteze profiturile excepționale ale companiilor producătoare de combustibili fosili și să folosească acești bani pentru a ajuta țările afectate de criza climatică și oamenii care se luptă cu creșterea prețurilor la alimente și energie, arată Reuters.
Adresându-se liderilor mondiali în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, care numără 193 de membri, secretarul general activist în domeniul climei și-a intensificat atacurile la adresa companiilor de petrol și gaze, ale căror profituri au explodat cu zeci de miliarde de dolari.
„Industria combustibililor fosili se înfruptă din sute de miliarde de dolari în subvenții și profituri excepționale, în timp ce bugetele gospodăriilor se reduc, iar planeta noastră arde”, a spus el.
În timp ce Guterres a făcut din nou presiuni asupra țărilor dezvoltate pentru a impozita profiturile excepționale ale combustibililor fosili, de data aceasta el și-a folosit, de asemenea, amprenta pentru a preciza unde ar trebui să fie cheltuiți acești bani.
„Aceste fonduri ar trebui să fie redirecționate în două moduri: către țările care suferă pierderi și daune cauzate de criza climatică și către oamenii care se luptă cu creșterea prețurilor la alimente și energie”, a declarat el la reuniunea anuală a liderilor mondiali de la New York.
Marea Britanie a adoptat o taxă excepțională de 25% pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului, în timp ce legislatorii americani au discutat o idee similară, deși aceasta are mari șanse de reușită în Congres.
El a mai spus că băncile multilaterale de dezvoltare „trebuie să se implice și să dea rezultate” și că ajutorul acordat țărilor sărace pentru a se adapta la înrăutățirea șocurilor climatice „trebuie să reprezinte jumătate din totalul finanțării pentru climă”.
Guterres a adăugat: „Marile economii sunt acționarii lor și trebuie să facă acest lucru să se întâmple”.
Discursurile liderilor mondiali în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU au început marți cu o schimbare notabilă de protocol: Președintele Statelor Unite nu va lua cuvântul în prima zi.
Pentru că luni a fost la Londra, unde a participat la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, alături de mulți alți lideri mondiali, președintele Joe Biden va vorbi miercuri dimineață.
Statele Unite găzduiesc sediul ONU, astfel că președintele american vorbește în mod tradițional al doilea după Brazilia, al cărei lider vorbește în mod tradițional primul începând cu anii 1950.