Poluanții toxici în urma arderilor gazelor pun milioane de oameni în pericol în Orientul Mijlociu, chiar în timpul unui summit pentru climă

Poluanții toxici în urma arderilor gazelor pun milioane de oameni în pericol în Orientul Mijlociu, chiar în timpul unui summit pentru climă
Foto: Pixabay

Poluanții toxici eliberați în timpul arderii gazelor pun în pericol milioane de oameni mai mulți decât se temeau anterior, sugerează o investigație a BBC. Arderea gazelor reziduale în timpul forajelor de petrol – are loc peste tot în Golf, inclusiv prin gazda COP28, Emiratele Arabe Unite.

Poluarea se răspândește la sute de kilometri, înrăutățind calitatea aerului în întreaga regiune

Această poluare uriașă are loc în timp ce Emiratele Arabe Unite găzduiesc joi summitul COP28 al ONU privind clima.Emiratele Arabe Unite au interzis arderea de rutină în urmă cu 20 de ani, dar imaginile din satelit arată că aceasta continuă, în ciuda potențialelor consecințe asupra sănătății locuitorilor săi și a celor din țările vecine.

Analiza pentru BBC Arabic arată că gazele se răspândesc acum pe sute de kilometri în regiune. Poluarea de la sondele din Irak, Iran și Kuweit a fost, de asemenea, analizată în cadrul studiului. Toate țările implicate fie au refuzat să comenteze, fie nu au răspuns.

Companiile petroliere care gestionează locurile respective, inclusiv BP și Shell, unde a avut loc arderea, au declarat că lucrează pentru a reduce poluarea.

Luni, BBC News a dezvăluit documente care au arătat că Emiratele Arabe Unite plănuiesc să-și folosească rolul de gazdă a discuțiilor ONU privind schimbările climatice drept o oportunitate de a încheia acorduri cu petrol și gaze.

David R. Boyd, raportorul special al ONU pentru drepturile omului și mediu, a declarat că constatările BBC au fost: „Foarte tulburătoare. Marile companii petroliere și statele din Orientul Mijlociu încalcă drepturile omului a milioane de oameni, nereușind să abordeze poluarea aerului de la combustibili fosili.

„În ciuda suferinței umane masive, Big Oil și alte mari companii își desfășoară activitatea ca de obicei, cu impunitate totală și fără responsabilitate”.

Poluarea aerului din partea giganților petrolieri se extinde pe sute de kilometri, punând în pericol sănătatea a milioane de oameni în Dubai, Abu Dhabi, Kuweit, Iran și Irak.

Poluanții generați de arderi includ PM2,5, ozon, NO2 și benzo(a)piren (BaP), care la niveluri ridicate sau expunere continuă au fost legate de accidente vasculare cerebrale, cancer, astm și boli de inimă, potrivit experților internaționali, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății ( OMS).

Arderea la nivel global este, de asemenea, o sursă majoră de gaze cu efect de seră, CO2 și metan, care încălzește planeta.
În urmă cu două decenii, compania națională de petrol din Emiratele Arabe Unite, Adnoc – condusă de președintele summit-ului COP28 de anul acesta privind schimbările climatice, Sultan al-Jaber – s-a angajat să pună capăt „arderilor de rutină”. Cu toate acestea, evaluarea imaginilor din satelit de către BBC arată că acestea au loc zilnic în zonele offshore.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)