Polonia și UE se contrează. Varșovia trebuie să demonstreze că respectă legea

Publicat: 21 05. 2016, 16:13
foto: karadeniz-press.ro

Varșovia ar trebui să demonstreze, până luni, că respectă legea şi statul de drept deoarece așa i se cere de la Bruxelles. Guvernul polonez respinge acuzaţiile şi răspunde tăios.

Guvernul polonez are cinci zile la dispoziţie din partea Comisiei Europene pentru a demonstra că reforma foarte controversată care vizează Curtea Constituţională poate fi întoarsă din drum. Comisia aşteaptă ca guvernul de la Varşovia să renunţe măcar la anumite măsuri, gest care ar garanta funcţionarea statului de drept, informează dw.com.

Autorităţile poloneze, prin vocea prim-ministrului Beata Szydlo, au transmis că "nu Polonia are o problemă de reputaţie şi credibilitate, ci Comisia Europeană". Polonia nu va accepta niciodată ultimatumuri, a mai adăugat şefa guvernului.

Cu toate că atât prim-ministrul cât şi parlamentul polonez sunt foarte combativi este evident că Varșovia trebuie să ia măsuri concrete. În primul rând, ar putea fi învestiţi în funcţie judecătorii aleşi de către guvernul anterior, în 2015, astfel încât Curtea să fie în măsură să acționeze.

În cazul în care Varșovia refuză invitația de la Bruxelles şi nu respectă termenul prevăzut, Comisia Europeană va face următorul pas pentru asigurarea statului de drept în Polonia. Mai exact, Comisia va publica poziţia ei şi va prezenta deficiențele identificate anterior. Cotidianul conservator "Rzeczpospolita", citează părţi din textul confidenţial redactat de Comisie, în care afirmă că în Polonia nu se respectă standardele democratice şi că disputa asupra Curții Constituționale reprezintă o amenințare la adresa statului de drept. Urmarea: drepturile omului nu pot fi respectate în Polonia.

În urma publicării, Varșovia va avea la dispoziţie 14 zile pentru o declarație oficială. În cazul în care aceasta nu este satisfăcătoare, Comisia Europeană va face recomandări către Varșovia, care urmează să fie puse în aplicare.

Cam aşa arată procedura care va fi pusă în aplicare pentru prima oară în istoria UE. Dacă Polonia nu va face nimic nici de această dată, va fi iniţiată a treia etapă a procesului, care ar putea duce la retragerea dreptului de vot în cadrul Consiliului European. O atare decizie trebuie însă luată în unanimitate. Or, Ungaria, un important partener al Varşoviei, a anunţat deja că nu va susţine un astfel de demers.